Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kuvajt má v novej vláde nekráľovského ministra zahraničných vecí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Od roku 1962, keď bol v Kuvajte zavedený parlamentný systém, bol parlament rozpustený približne 12-krát a vlaňajšie voľby boli siedme za uplynulých desať rokov.

Kuvajt 17. januára (TASR) - Nový kuvajtský emir v stredu po prísahe novej vlády ohlásil éru "reforiem". Ministrom zahraničných vecí v nej po prvýkrát nebude člen vládnucej rodiny, TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Vláda premiéra Muhammada Sabáha Sálima Sabáha má 13 členov. Prestížny post šéfa diplomacie bude zastávať Abdalláh Jahjá, bývalý veľvyslanec v Argentíne.

Z vládnucej rodiny pochádzajú iba dvaja členovia kabinetu - minister obrany a zastupujúcim minister vnútra Fahd Júsif Sabáh a Firás Saúd Málik Sabáh, minister sociálnych vecí a zastupujúci štátny tajomník pre záležitosti kabinetu.

Jediná žena v kabinete, Núra Mašaanová, je novou ministerkou pre verejné práce a komunálne záležitosti. Najmladší minister vo veku 42 rokov Daud Sulaimán Maráfi má tri rezorty - záležitosti Národného zhromaždenia, komunikáciu a mládež.

Emir Mišal Ahmad Džábir Sabáh sa dostal k moci vlani v decembri po smrti svojho predchodcu a nevlastného brata Nawáfa Ahmada Džábira Sabáha.

"Som rád, že sa s vami môžem stretnúť po zložení ústavného sľubu, ktorým sa začínajú vaše povinnosti vo fáze, ktorej názov je reforma a rozvoj," povedal emir novej vláde. V decembri v inauguračnom prejave ostro kritizoval opakujúce sa politické krízy, ktoré Kuvajťanov dlhodobo frustrujú.

Kuvajt je členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a kontroluje sedem percent svetových zásob ropy. Má najsilnejší parlament v Perzskom zálive, ale pre rozpory pri vymenúvaní kabinetu trpí chronickými legislatívnymi problémami.

Od roku 1962, keď bol v Kuvajte zavedený parlamentný systém, bol parlament rozpustený približne 12-krát a vlaňajšie voľby boli siedme za uplynulých desať rokov.