Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kuvajt odvolal svojho veľvyslanca z Iránu

Iránci protestujúci proti sobotňajšej poprave šiitskeho duchovného an-Nimra vtrhli 3. januára do budovy saudskoarabského veľvyslanectva v Teheráne, kde ničili zariadenie, zakladali požiare a rozhadzovali papiere zo strechy.Archívne foto. Foto: TASR/AP

Vzťahy s Iránom medzitým prerušili aj Bahrajn a Sudán, zatiaľ čo Spojené arabské emiráty (SAE) iba znížili ich diplomatickú úroveň.

Kuvajt 5. januára (TASR) - Kuvajt odvolal dnes svojho veľvyslanca v Iráne v súvislosti s útokmi na saudskoarabské diplomatické zastupiteľstvá v islamskej republike, píše agentúra AP.

Kuvajt už v pondelok oznámil svoj odsudzujúci postoj voči útokom na saudskoarabské diplomatické misie v Iráne a vyjadril podporu Rijádu, ktorý prerušil diplomatické, ako aj obchodné vzťahy s Teheránom.

Vzťahy s Iránom medzitým prerušili aj Bahrajn a Sudán, zatiaľ čo Spojené arabské emiráty (SAE) iba znížili ich diplomatickú úroveň.

Najnovšia kríza medzi Saudskou Arábiou a Iránom ako dlhodobými rivalmi v regióne Blízkeho východu vypukla po sobotňajšej poprave významného šiitského opozičného duchovného Nimra an-Nimra, ktorého Rijád považoval za teroristu.


Egypt podporil Saudskú Arábiu v spore s Iránom


Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí odsúdil dnes útoky na saudskoarabské diplomatické misie v Iráne ako "neprijateľné". Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Šukrí na návšteve Rijádu vyhlásil, že správanie Iráncov po poprave významného opozičného šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii je "zasahovaním do vnútorných záležitostí saudskoarabského kráľovstva".

Egyptský diplomat takisto znovu potvrdil, že jeho krajina podporuje Saudskú Arábiu. Vyjadril sa pred blížiacim sa stretnutím ministrov zahraničných vecí Ligy arabských štátov (LAŠ), na ktorom budú diskutovať o iránsko-saudskoarabskej roztržke.

Šukrí dodal, že "bezpečnosť kráľovstva je neoddeliteľnou súčasťou bezpečnosti Egypta a bezpečnosť Egypta je neoddeliteľnou súčasťou bezpečnosti kráľovstva".

Saudská Arábia zasa podporuje Egypt, ktorý bojuje so silnejúcim islamistickým povstaním a s ekonomickým poklesom.

Niekoľko spojencov Saudskej Arábie sa jednotne postavilo na stranu kráľovstva a početné štáty navyše prerušili diplomatické vzťahy so šiitským Iránom alebo znížili úroveň týchto vzťahov. Egypt prerušil vzťahy s Iránom už v roku 1989.

Situácia v regióne sa vyostrila po poprave šiitského duchovného an-Nimra v sunnitskej Saudskej Arábii. Nasledovali po nej protesty šiitov vo viacerých okolitých krajinách a v šiitskom Iráne dokonca protestujúci vtrhli na saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne, kde demolovali nábytok.