Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Kuvajte zatkli členov siete, ktorá dodávala zbrane a financie IS

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzi členmi skupiny boli Libanončan, Egypťan, piati Sýrčania, dvaja Austrálčania a jeden občan Kuvajtu.

Dubaj 20. novembra (TASR) - Kuvajtské úrady zatkli príslušníkov militantnej siete, ktorá dodávala extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) financie a zbrane. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá.

Medzi členmi skupiny boli Libanončan, Egypťan, piati Sýrčania, dvaja Austrálčania a jeden občan Kuvajtu, informovala kuvajtská štátna agentúra KUNA s odvolaním sa na ministerstvo vnútra.

Jeden z členov tejto teroristickej skupiny mal koordinovať presun militantov do zahraničia. Bol tiež finančným správcom, ktorý posielal peniaze na účty do Turecka a Austrálie. Ďalší z jej členov bol obchodníkom so zbraňami, špecifikovala KUNA.

Kuvajt zažil jeden z najhorších teroristických útokov spáchaných militantmi z IS v júni. Samovražedný útočník aktivoval výbušniny umiestnené na svojom tele v mešite imáma Sádika v meste Kuvajt v okamihu, keď sa tam modlili stovky šiitských moslimov, a usmrtil 27 ľudí.

Spojené štáty a ďalšie západné krajiny kritizovali Kuvajt za podľa nich tolerantný prístup k financovaniu militantov. V Kuvajte sa podľa agentúry Reuters konali verejné podujatia zamerané na získanie financií na podporu džihádistických aktivít v Sýrii a Iraku.