Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Pútnici z celého sveta oslávili Kvetnú nedeľu v Jeruzaleme

Kvetná nedeľa v Izraeli. Foto: TASR/AP

Mnohí z veriacich niesli palmové ratolesti a zúčastnili sa na slávnostnej procesii, aby si pripomenuli triumfálny príchod Ježiša do Jeruzalema spred takmer 2000 rokov.

Jeruzalem 24. marca (TASR) - Pútnici z celého sveta oslávili dnes v Jeruzaleme Kvetnú nedeľu, ktorou sa pre kresťanov začína predveľkonočný Veľký alebo Svätý týždeň.

Zahraniční i miestni kresťania sa zhromaždili na omši v bazilike Božieho hrobu v jeruzalemskom Starom meste, ktorá podľa tradície leží na mieste Ježišovho ukrižovania.

Mnohí z veriacich niesli palmové ratolesti a zúčastnili sa na slávnostnej procesii, aby si pripomenuli triumfálny príchod Ježiša do Jeruzalema spred takmer 2000 rokov. Podľa stanice Voice of America medzi účastníkmi napríklad nechýbali ani pútnici z USA ani z africkej Nigérie.

Zástupy prevažne palestínskych kresťanov sa podľa agentúry AP zišli na obradoch Kvetnej nedele aj v bazilike Narodenia Pána v predjordánskom meste Betlehem.

Pôvodný názov Kvetnej nedele je nedeľa paliem, čo súvisí s tým, že keď zástupy v Jeruzaleme vítali Ježiša, hádzali mu pod nohy palmové ratolesti, ako sa o tom píše v Novom zákone. Vo svete je zvykom na Kvetnú nedeľu posväcovať palmové listy, kvety a zelené ratolesti.