Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kvôli povodňovej ochrane uzavreli v okolí Györu most a niekoľko ciest

Györ Foto: TASR/MTI

Povodňová ochrana si vyžiada v nadchádzajúcich dňoch uzatvorenie aj ďalších ciest župy.

Budapešť 5. júna (TASR) - V rámci povodňovej ochrany uzatvorili v noci z utorka na stredu most na Mošonskom Dunaji pri maďarskej obci Mecsér v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe. Dnes uzatvoria úsek cesty číslo 1 medzi Györom a Gönyü, kde budú stavať provizórnu hrádzu, informovala agentúra MTI.

Povodňová ochrana si vyžiada v nadchádzajúcich dňoch uzatvorenie aj ďalších ciest župy.

V Budapešti vzostup hladiny Dunaja bude pokračovať až do pondelka. V hlavnom meste uzatvorili v utorok dolné nábrežia na peštianskej aj budínskej strane. Najohrozenejším miestom je Margitin ostrov, kde musia evakuovať obyvateľov hotela. Intenzívnu ochranu si vyžaduje aj Rímske nábrežie. Vodohospodári budujú na týchto miestach hrádze z 300.000 vriec naplnených 3000 metrami kubických piesku.

Armáda nasadí na monitorovanie záplav bezpilotné lietadlá


Do ochranných prác proti dunajským záplavám nasadí maďarská armáda bezpilotné lietadlá, vyhlásil dnes v Budapešti šéf rezortu obrany Csaba Hende.

Stroje, ktoré vyvinuli v akciových spoločnostiach ministerstva obrany, budú podľa spravodajského servera Hvg.hu vykonávať monitorovanie zaplavených území.

Hende zdôraznil, že voči rekordnej záplavovej vlne chcú ozbrojené sily nasadiť všetko, aby predišli obetiam na životoch a majetkovým škodám.

Vojaci v súčasnosti pracujú na posilnení hrádzí v oblastiach Komáromu a Ostrihomu. Minister zdôraznil, že armáda je pripravená aj pre prípad evakuácie. Armáda má k dispozícii okrem profesionálnych príslušníkov od roku 2010 aj 4700 vojakov v zálohe, ktorých je možné nasadiť na rôzne úlohy.