Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Kvôli snehu a poľadovici evakuovali v Srbsku najmenej 100 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na severe Talianska zase čelia masívnym zosuvom pôdy.

Belehrad 15. decembra (TASR) - Viac ako sto ľudí evakuovali srbské úrady za uplynulých 24 hodín v dôsledku sneženia, závejov a poľadovice, informovalo srbské ministerstvo vnútra.

V dôsledku sneženia je najkritickejšia situácia vo Vojvodine. Mimoriadny stav bol v platnosti v piatich okresoch - Kikinda, Žitište, Nova Crnja, Vrbas a Veliko Gradište. Snehové nánosy sa tvorili kvôli mimoriadne silnému vetru, ktorého rýchlosť miestami dosahovala 20 metrov za sekundu. Prevrátené kamióny blokovali dopravu, píše internetové vydanie belehradského denníka Kurir.

V prípade evakuovaných išlo predovšetkým o uviaznutých pasažierov či vodičov. Meteorológovia varovali, že vo Vojvodine a na východe krajiny sa môže vyskytnúť mrznúci dážď, čo môže ďalej komplikovať dopravu, dodal Kurir.

Na severe Talianska čelia masívnym zosuvom pôdy

V údolí Val Badia na severe Talianska, sužovanom od štvrtka masívnymi zosuvmi pôdy, je situácia aj naďalej napätá. Platí to napriek skutočnosti, že rýchlosť pohybujúcich sa más zeminy klesla dnes sa z piatkových 80 metrov/hodinu na 10- až 15 metrov/hodinu. Vyplýva to z informácií agentúry APA.

V oblasti museli evakuovať 36 obyvateľov z desiatich obytných domov, ktorých ohrozoval konkrétny zosuv svahu. Do svojich príbytkov sa evakuovaní ani naďalej nemôžu vrátiť. Štyri iné objekty na samote Anvi zosuvy, ktoré postihli územie o celkovej rozlohe 40 hektárov, v piatok zničili.

Situáciu v Anvi i v Sottru nepretržite monitorujú desiatky zástupcov Civilnej ochrany, hasičského zboru, ale aj geológovia a vodohospodári.

Podľa odborníkov sa v súčasnosti ďalší vývoj v regióne, kde podobné udalosti zaznamenali podľa dostupných zdrojov už pred 200 rokmi, jednoducho nedá predvídať.

O pomoci poškodeným rozhodne krajinská vláda v pondelok.

O konkrétnych opatreniach do budúcnosti bude možné hovoriť až po tom, čo pominie súčasná akútna hrozba. Zainteresovaným robí vrásky na čele predovšetkým trend pohybu jedného zo svahov, ktorý predstavuje dokonca hrozbu posunu koryta rieky Gadera.