Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kyjev hlási vyše 2400 nezvestných alebo zajatých príslušníkov

Proruskí separatisti vedú ukrajinských vojakov po hlavnej ulici v Donecku na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Na slobodu sa doteraz podľa týchto údajov dostalo približne 1000 zajatcov.

Kyjev 17. septembra (TASR) - Vyše 2400 príslušníkov ukrajinských bezpečnostných síl, ktorí sa zapojili do vojenskej operácie na juhovýchode krajiny, je na zoznamoch nezvestných alebo zajatých.

Informovala o tom dnes agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na vyhlásenie poradkyne ukrajinského prezidenta Iryny Heraščenkovej.

Poradkyňa pre urovnanie konfliktu na Ukrajine na Facebooku napísala, že zoznamy predložilo stredisko Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktoré má na starosť oslobodenie zajatcov a pátranie po "nezvestných v boji".

SBU podľa Heraščenkovej zoznamy každý deň aktualizuje. Na slobodu sa doteraz podľa týchto údajov dostalo približne 1000 zajatcov.

V bieloruskom Minsku zasadla 5. septembra kontaktná skupina pozostávajúca zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe. Prítomní boli aj predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Strany sa dohodli na prímerí, stiahnutí vojakov, ako aj na výmene zajatcov vo formáte "všetkých za všetkých".