Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Kyjev demontuje pamätník oslavujúci rusko-ukrajinskú dohodu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pamätník bol postavený v roku 1982 a znázorňuje signatárov zmienenej dohody.

Kyjev 30. apríla (TASR) - Kyjevské úrady začali v utorok s demontážou pamätníka postaveného počas sovietskej éry na počesť podpísania tzv. Perejaslavskej dohody z roku 1654, ktorou ukrajinskí kozáci prisľúbili vernosť ruskému cárovi. TASR o tom informuje podľa správ stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) a agentúry AFP.

Pamätník bol postavený v roku 1982 a znázorňuje signatárov zmienenej dohody. Nachádza sa v parku v centre Kyjeva pod Oblúkom slobody ukrajinského národa, ktorý sa pred inváziou nazýval Oblúk priateľstva národov, pričom bol vnímaný ako oslava priateľstva Ukrajiny s Ruskom. Odhalený bol totiž v rámci osláv 1500. výročia založenia Kyjeva a 60. výročia vzniku ZSSR na pamiatku znovuzjednotenia Ukrajiny s Ruskom.

Demontáž podľa vyjadrenia kancelárie kyjevského starostu Vitalija Klička zrejme potrvá niekoľko dní, keďže ide o pomerne masívny pamätník pozostávajúci z približne 20 častí, z ktorých každá váži šesť až sedem ton. Pamätník prevezú do ukrajinského Štátneho múzea letectva v Kyjeve.

Obyvatelia Kyjeva sú v otázke jeho odstránenia rozdelení, uvádza AFP. Vyslovovali sa za demontáž, ale našli sa aj takí, ktorí jej finančnú nákladnosť považovali v čase vojny za nevhodnú a apelovali, aby sa peniaze použili radšej na armádu.

Ide už o druhý pamätník zo sovietskej éry, ktorý demontujú spod zmieneného oblúka. Prvý - pamätník pozostávajúci z dvoch bronzových sôch ruského a ukrajinského robotníka - kyjevské úrady odstránili už v apríli 2022, teda dva mesiace po vpáde ruskej armády na Ukrajinu.

Ukrajina získala nezávislosť od Sovietskeho zväzu v roku 1991 a už roky odstraňuje pamätníky zo sovietskej éry, premenováva ulice ba i mestá, pri ktorých sa vracia k ich pôvodným predsovietskym názvom. Tento proces sa ešte viac zrýchlil po ruskej anexii Krymu z roku 2014 a invázii, ktorá sa začala vo februári 2022.