Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kyjev: Napätie okolo elektrárne v Záporoží postupne klesá

Na archívnej snímke Záporožská atómová elektráreň. Foto: TASR/AP

Obavy o bezpečnosť tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe pretrvávajú od začiatku ruskej invázie.

Kyjev 6. júla (TASR) - Ukrajina vo štvrtok uviedla, že napätie okolo Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) sa postupne znižuje. Toto vyjadrenie Kyjeva prišlo po tom, čo sa Ukrajina a Rusko navzájom obvinili z plánovania provokácií v elektrárni, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Napätie postupne klesá," uviedla ukrajinská armáda prostredníctvom svojej hovorkyne Natalije Humeňukovej. Tá dodala, že takýto vývoj situácie nastal vďaka intenzívnemu rokovaniu predstaviteľov ukrajinskej armády a diplomatov "s našimi zahraničnými partnermi, ktorí vyvíjali tlak na Rusko".

Ukrajinská armáda v utorok varovala pred "možnou prípravou provokácie v areáli ZAES" v blízkej budúcnosti. Tvrdila že na strechu tretieho a štvrtého reaktorového bloku Rusi umiestnili predmety podobné výbušným zariadeniam, ktorých odpálenie nemá bloky poškodiť, ale vytvoriť falošný obraz ostreľovania z ukrajinskej strany.

Obavy o bezpečnosť tejto najväčšej jadrovej elektrárne v Európe pretrvávajú od začiatku ruskej invázie, zvýšili sa však začiatkom júna po zničení Kachovskej priehrady, zdroja vody na chladenie jej reaktorov.