Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Kyjev: Nie sú dôkazy, že v zrútenom lietadle boli ukrajinskí vojaci

Na videosnímke zamestnanec ruského vyšetrovacieho výboru prechádza okolo vraku lietadla Il-76 neďaleko Jablonova v ruskej Belgorodskej oblasti vo štvrtok 25. januára 2024. Foto: TASR/AP

Stroj typu Il-76 sa zrútil v stredu v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou.

Kyjev 26. januára (TASR) - Po stredajšom páde ruského vojenského lietadla stále neexistujú žiadne dôkazy na podporu tvrdení Moskvy, že sa na jeho palube nachádzali ukrajinskí vojnoví zajatci, uviedol vo štvrtok Kyjev. TASR informuje podľa agentúry DPA.

"Bez ohľadu na rozmanitosť hlasných a hrubých vyjadrení a obvinení neboli doposiaľ predložené žiadne dôkazy," podotkol vo štvrtok hovorca ukrajinskej vojenskej tajnej služby Andrij Jusov, ktorého citovali ukrajinské médiá.

"Čím dlhšie táto pauza trvá, tým viac otázok sa vynorí o verzii agresorského štátu," dodal Jusov na adresu Ruska.

Stroj typu Il-76 sa zrútil v stredu v ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Moskva tvrdí, že na palube sa okrem členov posádky nachádzalo aj 65 ukrajinských vojakov, ktorí leteli na výmenu vojnových zajatcov. Počas cesty bolo však lietadlo údajne zostrelené ukrajinskou armádou.

Agentúra DPA pripomína, že nezávislé potvrdenie týchto vyjadrení doposiaľ nie je k dispozícii.

Podľa Jusova by naopak nešlo o prvý prípad, keď Rusko "cynickým a ukrutným spôsobom manipuluje otázku vojnových zajatcov a používa ju ako nástroj nátlaku na Ukrajinu".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo svojom štvrtkovom pravidelnom videopríhovore k zrútenému lietadlu nevyjadril. Predtým však už vyzval na medzinárodné objasnenie tohto incidentu.