Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kyjev odsúdil incident s ukrajinským obilím na hraniciach s Poľskom

Poľskí farmári protestujú so zapálenými svetlicami počas protestu v meste Poznaň na západe Poľska v piatok 9. februára 2024. Foto: TASR/AP

Farmári v Poľsku tvrdia, že otvorenie trhu EÚ ukrajinským poľnohospodárskym výrobkom prinieslo zníženie cien a nespravodlivú konkurenciu.

Kyjev/Varšava 12. februára (TASR) - Ukrajinská vláda v pondelok ostro odsúdila "úmyselné zničenie" ukrajinského obilia poľskými poľnohospodármi počas protestu na hraniciach. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

K incidentu došlo ešte v nedeľu na poľskej strane hraničného priechodu pri Dorohusku. Polícia uviedla, že poľskí farmári zastavili tri nákladné autá, ktoré do krajiny vstúpili po odbavení na hraniciach.

Poľnohospodári, ktorí protestujú proti dovozu poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny, následne otvorili návesy nákladných áut, čo spôsobilo, že sa na obilie vysypalo cestu.

Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva vo vyhlásení uviedlo, že "dôrazne odsudzuje úmyselné ničenie ukrajinského obilia".

Námestník ukrajinského ministra hospodárstva Taras Kačka vo vyhlásení uviedol, že "nedostatočná reakcia poľských orgánov na zničený náklad povedie k ďalšej xenofóbii a politickému násiliu".

Na poľské úrady sa medzičasom obrátil aj ukrajinský veľvyslanec Vasyl Zvaryč. Podľa ukrajinských médií, na ktoré sa odvolala agentúra PAP, uviedol, že nákladné autá boli zapečatené a smerovali do Litvy.

"Veľvyslanectvo a generálny konzulát Ukrajiny v Lubline okamžite požiadali poľskú políciu, aby v súvislosti s týmto hanebným zločinom začala konanie," citoval Zvaryča ukrajinský portál Európska Pravda. Dodal tiež, že polícia na žiadosť zareagovala a začala vyšetrovanie.

Starosta ukrajinského mesta Ľvov označil poľských farmárov zodpovedných za vysypanie obilia za "proruských provokatérov" a tvrdil, že Ukrajinci musia svoje polia v dôsledku ruskej agresie "doslova zalievať krvou".

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 prijala Varšava približne milión ukrajinských utečencov. Ukrajinsko-poľské vzťahy sa však za posledné mesiace zhoršili v dôsledku ekonomických sporov a protiukrajinských nálad medzi krajne pravicovými voličmi v Poľsku.

Farmári v Poľsku tvrdia, že otvorenie trhu EÚ ukrajinským poľnohospodárskym výrobkom prinieslo zníženie cien a nespravodlivú konkurenciu.