Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kyjev po bojoch okolo Marijinky hlási piatich padlých, separatisti 19

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk dnes na svojej facebookovej stránke napísal, že po odrazení útoku v tejto časti frontu sa separatisti o ďalšie útočné operácie nepokúsili.

Kyjev 4. júna (TASR) - Životy piatich ukrajinských vojakov a 39 ranených si v stredu vyžiadali boje s proruskými separatistami, ktorí sa v okolí obce Marjinka na východe Ukrajiny pokúsili prelomiť pozície protivníka. Podľa agentúry Ukrinform o tom dnes informoval poradca ukrajinského prezidenta Jurij Birjukov.

Tlačová služba protiteroristickej operácie (ATO) na svojej webovej stránke uviedla, že situácia v oblasti bojov bola napätá až do dnešného rána, pričom proruskí separatisti stále pokračovali v ostreľovaní pozícií ukrajinských síl na rôznych úsekoch frontovej línie. Nad pozíciami ukrajinských síl bolo zaznamenaných aj 18 preletov bezpilotných lietadiel.

K vyostreniu situácie na východe Ukrajiny došlo v stredu nadránom, keď proruskí separatisti začali s masívnym ostreľovaním pozícií ukrajinských síl v okolí Marjinky a neskôr v oblasti frontovej línie Marjinka-Krasnohorivka prešli do útoku. Vládnym silám sa ich útok podarilo odraziť. Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk dnes na svojej facebookovej stránke napísal, že po odrazení útoku v tejto časti frontu sa separatisti o ďalšie útočné operácie nepokúsili.

K situácii sa pre proseparatistickú agentúru DAN vyjadril aj jeden z predstaviteľov vojenského velenia Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin, podľa ktorého operáciu pri Marjinke začali ukrajinské vládne sily s cieľom odpútať pozornosť od iných častí frontu a pripraviť útok v Luhanskej oblasti. Podľa jeho slov je "očividným faktom", že "rozsiahla provokácia v Marjinke sa odohrala podľa scenára potvrdeného Kyjevom, a možno aj Západom".

DAN s odvolaním sa na ministerstvo obrany DĽR dnes informovala, že pozície proruských separatistov boli za uplynulých 24 hodín terčom ostreľovania protivníka najmenej 58-krát. O život pritom prišli najmenej piati civilisti a 14 ozbrojencov DĽR.