Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počet obetí požiaru v Kyjeve sa zvýšil, hasiči naďalej bojujú s ohňom

Čierny dym sa valí z horiaceho palivového skladu v obci Vasylkiv juhozápadne od Kyjeva v utorok 9. júna 2015. Foto: TASR/AP

Na mieste požiaru, kde pracuje okolo 300 hasičov a okolie ktorého hermeticky uzavrelo ďalších asi 400 príslušníkov polície a Národnej gardy, došlo dnes k dvom ďalším explóziám.


Kyjev 11. júna (TASR) - Požiar skladu pohonných hmôt pri ukrajinskom hlavnom meste Kyjeve má už päť obetí a viac ako tucet ľudí utrpel zranenia. Informoval o tom dnes večer v Kyjeve predseda tamojšej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov.

Na mieste požiaru, kde pracuje okolo 300 hasičov a okolie ktorého hermeticky uzavrelo ďalších asi 400 príslušníkov polície a Národnej gardy, došlo dnes k dvom ďalším explóziám. V plameňoch boli tri zásobníky s kapacitou po 800 metrov kubických, uviedla miestna Civilná ochrana, podľa ktorej sa obsah nepoškodených zásobníkov bude odčerpávať.

Nebezpečenstvo rozšírenia plameňov na susedné zásobníky údajne nehrozí.

Vyšetrovanie príčin je ešte v plnom prúde, avšak zdá sa, že za najväčší požiar v novodobých dejinách Ukrajiny môže porušenie bezpečnostných predpisov, aj keď odborníci ani naďalej nevylučujú možnosť podpaľačstva.

Informácie priniesli ukrajinské médiá, ako aj tlačové agentúry DPA a MTI.

Arsenij Jaceňuk dnes neďaleko dejiska požiaru novinárom prezradil, že pri májovej bezpečnostnej kontrole v sklade dostalo jeho vedenie zoznam 64 bodov, ktoré malo realizovať. Keďže sa tak nestalo, došlo teraz podľa premiérových slov k veľkému požiaru. Predseda ukrajinskej vlády už nariadil ministrovi vnútra Arsenovi Avakovovi, aby inicioval trestné stíhanie riaditeľa i šéfinžiniera palivového skladu.