Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kyjev ponúka Moskve 23 Rusov za ukrajinských politických väzňov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Výmenu za Rusov navrhol koncom marca aj Mark Fejgin, ruský advokát ukrajinského novinára Romana Suščenka, ktorého zadržali a obvinili v Rusku zo špionáže.

Kyjev 5. apríla (TASR) - Kyjev ponúka Moskve 23 ruských odsúdencov výmenou za ukrajinských politických väzňov. Túto iniciatívu prezentovala ukrajinská strana v Minsku na stredajšej schôdzke trilaterálnej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase, informovala podpredsedníčka ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková.

"Ukrajinská strana vyjadrila svoju pripravenosť odovzdať 23 Rusov, ktorí sú v ukrajinských väzniciach za zločiny proti zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny i za vojnové zločiny, výmenou za ukrajinských politických väzňov, ktorí sú držaní v ruských väzniciach. Teraz očakávame odpoveď ruskej strany na túto iniciatívu,"
napísala na Facebooku Heraščenková, členka humanitárnej podskupiny trilaterálnej kontaktnej skupiny, ktorú tvoria zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Heraščenková ďalej uviedla, že kľúčovými otázkami na stredajšom stretnutí trilaterálnej kontaktnej skupiny boli bezpečnosť, každodenné porušovanie prímeria zo strany militantov a nová fáza prepúšťania zajatcov.

"Vzniesli sme samozrejme otázku prepustenia zajatcov držaných vo väzniciach v Ruskej federácii a na okupovaných územiach. V tomto smere sme pripravení na čo najtriezvejší kompromis s výnimkou neprijateľných postojov, akým je prepustenie bývalých policajných dôstojníkov Berkutu," dodala Heraščenková.

Výmenu za Rusov navrhol koncom marca aj Mark Fejgin, ruský advokát ukrajinského novinára Romana Suščenka, ktorého zadržali a obvinili v Rusku zo špionáže. "Možná výmena Suščenka za ruských občanov, ktorí boli stíhaní na Ukrajine, by bolo riešením, ktoré by demonštrovalo záväzok najvyššieho vedenia k riešeniu problémov ukrajinských politických väzňov," uvádza Fejgin v liste adresovanom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.