Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Kyjev: Pri útoku na Sevastopol zahynul i veliteľ Čiernomorskej flotily

Na snímke dym stúpajúci z veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na Kryme 22. septembra 2023. Foto: TASR/AP

V ich aktualizovanej zvodke SSO sa uvádza, že v dôsledku útoku, ktorý sa v Sevastopole odohral 22. septembra, zahynulo 34 dôstojníkov vrátane veliteľa flotily admirála Viktora Sokolova.

Kyjev 25. septembra (TASR) - Kyjev tvrdí, že pri minulotýždňovom raketovom útoku na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily na anektovanom Krymskom polostrove prišiel o život aj jej veliteľ Viktor Sokolov.

S odvolaním sa na najnovšiu bilanciu strát tohto bezprecedentného útoku, ktorú zverejnilo velenie ukrajinských jednotiek pre špeciálne operácie (SSO), o tom v pondelok informovala agentúra AFP.

V ich aktualizovanej zvodke SSO sa uvádza, že v dôsledku útoku, ktorý sa v Sevastopole odohral 22. septembra, zahynulo 34 dôstojníkov vrátane veliteľa flotily admirála Viktora Sokolova. Ďalších "105 okupantov bolo zranených". Budova velenia ruskej flotily je podľa SSO neopraviteľná.

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov bezprostredne po výbuchu nepotvrdil dohady, že Sokolov zomrel.

Ruské ministerstvo obrany v deň útoku - minulý piatok - uviedlo, že jeden z vojakov je nezvestný. Pôvodne informovalo o jednej obeti.

Agentúra AFP konštatovala, že pre Moskvu, ktorá bola v posledných mesiacoch vystavená sérii útokov na strategicky dôležitý prístav Sevastopol, znamená piatková operácia SSO veľkú ranu.

SSO zároveň potvrdilo, že v dôsledku útoku z 13. septembra, keď dostala zásah lodenica v Sevastopole, bola vážne poškodená veľká výsadková loď Minsk. Tzv. nenahraditeľné straty na strane Ruska dosiahli 62 ľudí.