Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Kyjev: Rusko spáchalo najmenej 534 deliktov voči ukrajinským pamiatkam

Hasiči odstraňujú sutiny po ruskom raketovom útoku na Ukrajine v stredu 27. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Mimovládny inštitút preveruje takéto incidenty od roku 2014, keď Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo ukrajinský polostrov Krym.

Kyjev 28. septembra (TASR) - Rusko sa od anexie Krymského polostrova z roku 2014 dopustilo už prinajmenšom 534 trestných činov voči ukrajinskému kultúrnemu dedičstvu. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to v stredu uviedla Elmira Ablialimovová, projektová manažérka ukrajinského Krymského inštitútu strategických štúdií. TASR správu prevzala z webstránky stanice CNN.

Uvedené trestné činy podľa jej slov zahŕňali "privlastnenie si pamiatok kultúrneho dedičstva, zneužitie kultúrneho majetku na vojenské účely, presun kultúrneho majetku z okupovaných území, rabovanie múzeí, nelegálne archeologické práce, úpravy a rekonštrukcia pamiatok a dekontextualizáciu historických miest".

Zmienený mimovládny inštitút preveruje takéto incidenty od roku 2014, keď Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Len na tomto polostrove pritom zaznamenal 200 takýchto prečinov, zatiaľ čo na území ostatných okupovaných ukrajinských oblastí, a to Chersnonskej, Luhanskej, Záporožskej i Doneckej, ďalších 334. CNN upozornila, že uvádzané údaje nedokáže nezávisle overiť.