Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kyjev vyzval svet, aby uznal hladomor na Ukrajine za genocídu

Ukrajinský parlament v rezolúcii pripomenul, že hladomor z rokov 1932-1933 si vyžiadal milióny ľudských životov. Ukrajina sa dnes podľa neho opäť stáva "obeťou agresie Stalinových nasledovníkov z Kremľa". Foto: TASR AP

Ukrajinský parlament v rezolúcii pripomenul, že hladomor z rokov 1932-1933 si vyžiadal milióny ľudských životov.

Kyjev 7. decembra (TASR) - Verchovna rada v Kyjeve prijala dnes rezolúciu vyzývajúcu demokratické krajiny sveta, aby uznali hladomor na Ukrajine spred vyše 80 rokov za zločin genocídy proti ukrajinskému národu.

Ukrajinský parlament v rezolúcii pripomenul, že hladomor z rokov 1932-1933 si vyžiadal milióny ľudských životov. Ukrajina sa dnes podľa neho opäť stáva "obeťou agresie Stalinových nasledovníkov z Kremľa".

Ako informovala agentúra UNIAN, hladomor na Ukrajine dosiaľ oficiálne uznalo za genocídu vyše 20 krajín.

Hladomor na Ukrajine umelo vyvolal vtedajší sovietsky diktátor Josif Stalin. Šlo o súčasť jeho kampane, ktorou chcel Ukrajincov donútiť, aby sa vzdali svojej pôdy a v rámci kolektivizácie vstúpili do kolchozov. V čase, keď hladomor kulminoval, nebol zriedkavosťou ani kanibalizmus.

Moskva však jednoznačne odmieta, že by šlo o genocídu, pretože útlakom počas vlády boľševikov trpeli všetky národy vrátane ruského.