Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Na východe Ukrajiny hlásia ďalšie obete vrátane detí

Členovia ukrajinskej armády prechádzajú na tanku neďaleko ukrajinského mesta Artemivsk 13. ferbuára 2015. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil 12. februára 2015, že účastníci rokovaní tzv. normandskej štvorky v Minsku sa dohodli na zastavení paľby na východe Ukrajiny. Prímerie začne platiť 15. februára od 00.00 h miestneho času. Foto: TASR/AP

"V Donbase nebola táto noc pokojná," citovala agentúra Reuters hovorcu ukrajinskej armády.

Kyjev 13. februára (TASR) - Osem ukrajinských vojakov zahynulo a 34 ďalších utrpelo zranenia za uplynulých 24 hodín v bojoch so separatistami na východe krajiny, informoval dnes hovorca ukrajinskej armády Vladyslav Selezňov. Separatisti hlásili desať civilných obetí vrátane troch detí.

"V Donbase nebola táto noc pokojná. Nepriateľ ostreľoval pozície síl protiteroristickej operácie s rovnakou intenzitou ako predtým," citovala Selezňova agentúra Reuters.

Boje boli podľa neho intenzívne najmä v okolí mesta Debaľceve, ktoré je kľúčovým železničným uzlom. Mesto držia vládne sily, ktoré čelili raketovým a delostreleckým útokom separatistov.



Hovorca ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin však dnes na brífingu informoval, že ukrajinská armáda prišla počas noci o 42 vojakov. Okrem toho podľa neho stratila dve bojové vozidlá pechoty, štyri tanky a štyri nákladné autá.

Basurin taktiež povedal, že za ostatných 24 hodín zahynulo následkom ostreľovania miest v DĽR sedem civilistov, z toho tri deti, zranenia utrpelo 15 civilistov.

"Včera (vo štvrtok) zahynuli pri ostreľovaní obytného domu v Horlikve tri deti - jednoročný chlapček a dve dievčatá vo veku šesť a 12 rokov," citovala Basurina agentúra TASS.

"Za uplynulých 24 hodín sme zaregistrovali ostreľovanie 42-krát," pokračoval Basurin. Len v Donecku to bolo podľa neho 19-krát a štyrikrát v Horlivke.


Ostreľovanie miest hlásila aj samozvaná Luhanská ľudová republika (LĽR). Minister tamojšieho rezortu pre mimoriadne situácie Sergej Ivanuškin uviedol, že traja ľudia zahynuli a štyria utrpeli zranenia pri raketovom ostreľovaní obývaných oblastí v Luhansku.

Podľa neho bolo pri prvom útoku, ktorý sa stal ešte pred polnocou, zaregistrovaných 52 explózií následkom zásahu rakiet zo systému Smerč. "Okrem obytných domov zasiahli aj budovu hasičského zboru, mliekareň, plynovod, kotolňu Vostočnaja a materskú školu," spresnil Ivanuškin. Pri druhom raňajšom útoku zasiahli rakety zo systémov Grad obytné domy v blízkosti centra mesta.