Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kyjevčania sa búria pre problémy s dodávkami tepla do svojich bytov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Problémy s dodávkami tepla na Ukrajine sa objavili po tom, ako národná plynárenská spoločnosť Naftohaz zvýšila svoje ceny za plyn. Pre niektoré z miest je však novostanovená cena príliš vysoká.

Kyjev 19. novembra (TASR) - Desiatky obyvateľov Kyjeva prehradili v pondelok jednu z ciest, aby tak upozornili na problémy s dodávkami tepla do svojich bytov. Tento stav trvá od 25. októbra, pričom na Ukrajine už vládne mrazivé počasie.

Televízna stanica 112 Ukrajina citovala jednu z účastníčok protestu, podľa ktorej je dnešná blokáda Zoologickej ulice v Kyjeve varovaním. Ak príslušné úrady nezabezpečia riadne vykurovanie ich bytov, protestná akcia sa zopakuje, uviedla.

Tlačová agentúra RIA Novosti napísala, že nejde o prvý protest tohto druhu, odkedy sa na Ukrajine začala vykurovacia sezóna. Problémy s dodávkami tepla z teplární majú okrem niektorých štvrtí Kyjeva aj viaceré menšie mestá. Vedenie krajiny tvrdí, že teplo sa dodáva 95 percentám odberateľov.

Problémy s dodávkami tepla na Ukrajine sa objavili po tom, ako národná plynárenská spoločnosť Naftohaz zvýšila svoje ceny za plyn. Pre niektoré z miest je však novostanovená cena príliš vysoká. Naftohaz odmietol obnoviť dodávky pre miestnych dodávateľov tepla či elektrárne, pokým si nevyrovnajú dlhy alebo nezaplatia za dodávky vopred.