Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

L. Moreno rieši otázku Assangeovho odchodu z veľvyslanectva v Londýne

Na archívnej snímke Julian Assange. Foto: TASR/AP

Assange sa ešte pred šiestimi rokmi ukryl na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, keďže mu vtedy hrozilo vydanie na stíhanie do Švédska v súvislosti s údajným znásilnením.

Madrid 28. júla (TASR) - Ekvádorský prezident Lenín Moreno oznámil, že jeho vláda rokuje s britskými orgánmi o tom, ako ukončiť pobyt zakladateľa projektu WikiLeaks Juliana Assangea na veľvyslanectve Ekvádora v Londýne, kde mu ešte v roku 2012 poskytli azyl.

Ekvádorčania chcú získať záruky, že "jeho život nebude ohrozený", povedal Moreno podľa tlačovej agentúry AP v piatok počas návštevy Španielska.

Assange sa ešte pred šiestimi rokmi ukryl na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, keďže mu vtedy hrozilo vydanie na stíhanie do Švédska v súvislosti s údajným znásilnením. Aktivista a publicista austrálskeho pôvodu, ktorý sa preslávil zverejňovaním amerických tajných dokumentov, sa totiž obával, že by ho následne vydali do Spojených štátov.

Zatiaľ čo Švédsko medzičasom zastavilo konanie v Assangeovom prípade, britské orgány ho chcú naďalej zatknúť pre obvinenie z porušenia podmienok kaucie.

Podľa piatkového vyjadrenia Morena by nikto nemal byť v azyle "príliš dlho". Akákoľvek zmena Assangeovho štatútu by však mala byť výsledkom rokovaní so všetkými stranami.

Moreno po vlaňajšom nástupe do funkcie prezidenta označil Assangea za hakera, umožnil mu však zostať na veľvyslanectve v Londýne. Začiatkom tohto roka zase prirovnal jeho prípad ku "kamienku v topánke" a dodal, že mediácia je najlepší spôsob, ako problém vyriešiť.

Ekvádor v snahe vyriešiť túto patovú situáciu udelil Assangeovi občianstvo a požiadal Britániu, aby mu priznala štatút ekvádorského diplomata, ktorý by mu umožnil bezpečný odchod. Londýn ale túto žiadosť zamietol.