Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Labouristi v prípade víťazstva vo voľbách neplánujú referendum o EÚ

Britský premiér David Cameron Foto: TASR/AP Photo/Yves Logghe

Britský premiér David Cameron voličom prisľúbil otvorenie zmluvy s EÚ, ako aj referendum o zotrvaní v únii či vystúpení z nej, ktoré by sa uskutočnilo najneskôr do roku 2017.

Londýn 12. marca (TASR) - Nová britská vláda pod vedením Labouristickej strany by iniciovala referendum o členstve Británie v Európskej únii len za predpokladu, že by Brusel od nej požadoval odovzdanie niektorých ďalších právomocí. Oznámil to dnes líder labouristov Ed Miliband.

Súčasný britský premiér David Cameron svojim voličom prisľúbil otvorenie zmluvy s EÚ, ako aj referendum o zotrvaní v únii či vystúpení z nej, ktoré by sa uskutočnilo najneskôr do roku 2017, ak budúci rok jeho Konzervatívna strana opäť vyhrá parlamentné voľby.

Záväzok, ktorý vyjadril Miliband, by podľa agentúry Reuters znamenal, že v prípade volebného víťazstva labouristov v roku 2015 by sa nasledujúcich päť rokov referendum s najväčšou pravdepodobnosťou nekonalo.

"Oznamujem, že nasledujúca vláda labouristov uzákoní nové pravidlo: z Británie sa neprenesú žiadne kompetencie na EÚ bez referenda o našom zotrvaní v EÚ," napísal Miliband v dnešnom vydaní novín Financial Times.

"Je dôležité zdôrazniť, že v súčasnosti tu nie sú žiadne návrhy, či už zo strany EÚ alebo iných členských štátov na odovzdanie niektorých ďalších právomocí z Británie," pripomenul líder ľavicovej strany.

Miliband vyjadril presvedčenie, že budúcnosť Británie je v EÚ, no zároveň poznamenal, že únia by mala urobiť viac pre riešenie hospodárskych problémov, ako aj prijať potrebné kroky na upokojenie obáv obyvateľov z rastúcej imigrácie.

Britský premiér podľa Reuters reagoval na Milibandovo vyhlásenie tým, že len dokazuje to, že jedine Konzervatívna strana vie zaručiť konanie referenda o EÚ. "Vlastným priznaním Ed Miliband konštatoval, že počas vlády lAbouristov je konanie referenda o Európe nepravdepodobné," uviedol Cameron.