Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Labouristickú stranu vyšetrujú v spojitosti s antisemitizmom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Labouristi neboli jednotní v súvislosti s tvrdeniami, že strana sa stala nepriateľskou voči Židom pod vedením Jeremyho Corbyna, dlhoročného podporovateľa Palestínčanov.

Londýn 28. mája (TASR) - Britská Komisia pre rovnosť a ľudské práva (EHRC) začala v utorok oficiálne vyšetrovať, či sa hlavná opozičná Labouristická strana dopustila protiprávneho konania súvisiaceho s antisemitizmom. Informovala o tom agentúra AP.

EHRC uviedla, že vyšetruje, či strana "protiprávne diskriminovala, prenasledovala alebo šikanovala ľudí preto, že sú Židia". EHRC uviedla, že strana je pripravená spolupracovať s vyšetrovateľmi.

Labouristi neboli jednotní v súvislosti s tvrdeniami, že strana sa stala nepriateľskou voči Židom pod vedením Jeremyho Corbyna, dlhoročného podporovateľa Palestínčanov.

Hovorca labouristov v utorok uviedol, že strana "je plne oddaná podpore, obrane a oslave židovskej komunity" a odsudzuje "antisemitizmus v akejkoľvek podobe".

EHRC dodala, že Labouristickú stranu kontaktovala po tom, ako dostala "niekoľko sťažností" v súvislosti s antisemitizmom, ktorého sa údajne dopustili jej členovia. EHRC zároveň vyšetruje, či strana reagovala na sťažnosti týkajúce sa protiprávneho konania "zákonným a účinným spôsobom".

Komisia pre rovnosť a ľudské práva má právomoc vyžiadať si od labouristov korešpondenciu, e-maily a ďalšie zdroje, aby zistila, ako sa jej predstavitelia zaoberali obvineniami súvisiacimi s antisemitizmom. Očakáva sa, že v rámci vyšetrovania vypočujú najdôležitejšie osobnosti strany, informovala spravodajská stanica Sky News.