Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Lacné drony na Ukrajine nedokážu nahradiť delostrelectvo

Izraelský dron. Foto: TASR/AP

Na bojiskách začínajú dominovať útočné drony s dlhým doletom, komerčné drony a najmä tzv. FPV drony (ich operátor sleduje záznam kamery dronu v reálnom čase prostredníctvom špeciálnych okuliarov).

Paríž 18. marca (TASR) – Ukrajina sa pri kompenzovaní nedostatku delostreleckej munície a útokoch na ruské vojenské pozície spolieha na masívne nasadzovanie dronov, podľa expertov však nedokážu zvrátiť nepriaznivý pomer síl. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Na ukrajinských bojiskách začínajú dominovať útočné drony s dlhým doletom, komerčné drony a najmä tzv. FPV drony (ich operátor sleduje záznam kamery dronu v reálnom čase prostredníctvom špeciálnych okuliarov).

"Na Ukrajine v súčasnosti vidíme nasadzovanie dronov v nepredstaviteľnej miere, hovoríme skutočne o desiatkach tisíc dronov," uviedla Ulrike Frankeová z Európskej rady pre zahraničné vzťahy (ECFR) pre agentúru AFP.

Ukrajinskí predstavitelia odhadujú mesačnú spotrebu dronov na 100.000 až 120.000. Na rozsiahlu ofenzívu je potrebných 200.000 až 250.000 delostreleckých granátov mesačne alebo 75.000 až 90.000 pri obrane, uvádza správa britského Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS).

Kyjev v rozpočte na rok 2024 vyčlenil na drony 1,15 miliardy eur a prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina tento rok vyprodukuje jeden milión dronov. Ďalšie jej majú dodať spojenci.

Drony dokážu za zlomok ceny nahradiť mnoho využití delostrelectva či rakiet, uvádza Mykola Bjeljeskov z think-tanku Atlantická rada. Podľa Frankeovej toto riešenie nie je ideálne pre ich malú nosnosť, aj najväčšie dostupné drony dokážu prepraviť iba niekoľko kilogramov.

"Ani veľké množstvo malých dronov sa nedokáže vyrovnať ničivosti delostreleckej paľby," uvádza Stacie Pettyjohnová v štúdii amerického think-tanku CNAS. Podľa nej drony dokážu doplniť zbrane na nepriamu paľbu, ale nedokážu ich nahradiť.

Denník The New York Times v septembri zverejnil analýzu, podľa ktorej zasiahne cieľ iba tretina dronových útokov. Dôvodom sú rušičky alebo elektronické protiopatrenia ma ničenie dronov.

Pettyjohnová dodáva, že Ukrajina sa nemôže spoliehať ani na výhodu v počte dronov, ktorú mala v roku 2022, keď ruské drony prevyšovala v pomere 9:1. V súčasnosti je ich počet prakticky vyrovnaný aj napriek tomu, že ruské ministerstvo obrany na zavádzanie dronov spočiatku reagovalo iba pomaly. Stroje a potrebný výcvik dodali ruským frontovým jednotkám dobrovoľníci. Rusko sa na ne spoliehalo aj pri odvracaní ukrajinskej letnej protiofenzívy, keď využívalo množstvo kamikadze dronov.

Drony ponúkajú nové možnosti boja, tvrdí Pettyjohnová, pretože sťažujú nepozorovanú koncentráciu síl, dosiahnutie prvku prekvapenia a tým znižujú vedenie ofenzívnych operácií.