Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ládinovho pobočníka uznali vinným za útoky v Keni a Tanzánii

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto

Súdny proces sa konal za prísnych bezpečnostných opatrení v Manhattane a trval mesiac.

New York 26. februára (TASR) - Saudskoarabského muža, ktorého americká prokuratúra označila za jedného z najbližších pobočníkov bývalého vodcu teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina, uznal dnes federálny súd v New Yorku za vinného v prípade prípravy bombových útokov na veľvyslanectvá USA v Keni a Tanzánii v roku 1998. Informovala o tom agentúra Reuters.

Chalídovi al-Fawwázovi (52) hrozí doživotný trest odňatia slobody po tom, ako ho po troch dňoch radenia sa porota uznala za vinného vo všetkých štyroch bodoch žaloby.

Fawwáza, ktorého v minulosti označovali aj za hovorcu bin Ládina v Londýne, vydala Británia do Spojených štátov v roku 2012, napísal spravodajský server BBC.

Vo vyhlásení amerického prokurátora Preeta Bhararu sa uvádza, že obžalovaný "zohral pre al-Káidu kľúčovú úlohu v jej vražednom sprisahaní voči Amerike".

Obžalovaného označil prokurátor za jedného z bin Ládinových "pôvodných a najdôveryhodnejších zástupcov", ktorý bol lídrom výcvikového tábora al-Káidy v Afganistane a neskôr vystupoval ako bin Ládinov mediálny poradca v Londýne.

Súdny proces sa konal za prísnych bezpečnostných opatrení v Manhattane a trval mesiac. Pri čítaní rozsudku neprejavil Fawwáz na tvári žiadne emócie.

Pri koordinovaných atentátoch na veľvyslanectvá USA zahynulo 7. augusta 1998 v Nairobi a Dar es Salaame vyše 200 ľudí, ďalších 5000 osôb utrpelo zranenia.