Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Ľadový kostol v rumunských horách je symbolom náboženskej tolerancie

Kňaz sfukuje sviečky v kostole postavenom výhradne z ľadových blokov vyrezaných zo zamrznutého jazera po požehnaní v horskom stredisku Bale Lac v Rumunsku 29. januára 2015. Kostol je postavený v nadmorskej výške viac ako 2000 metrov a budú sa v ňom konať všetky typy náboženských akcií ako svadby a krsty, pokým chladné počasie vydrží. Foto: TASR/AP/Vadim Ghirda

Stavba je šesť metrov vysoká, 14 metrov dlhá a sedem metrov široká. Jej štruktúra je kópiou starého kostola v Transylvánii.

Balea Lac 2. februára (TASR) - Kostol vybudovaný z ľadu tento rok opäť posvätili duchovní v odľahlej horskej oblasti Rumunska. Svätyňa je výnimočná svojím architektonickým štýlom i tým, že sa má stať miestom náboženskej tolerancie, informovala agentúra AP.



Ľadový kostol je prístupný len lanovkou a nachádza sa vo výške 2000 metrov. Duchovní najprv posvätili vodu z jazera Balea, ktoré sa nachádza 300 kilometrov severozápadne od hlavného mesta Bukurešť. Kusy ľadu potom reťazovou pílou narezali a spojili pomocou vody a snehu.

Stavba je šesť metrov vysoká, 14 metrov dlhá a sedem metrov široká. Jej štruktúra je kópiou starého kostola v Transylvánii. V kostole slúžili v priebehu minulého týždňa omše pravoslávni, katolícki i protestantskí duchovní, píše AP.

Kostol sa buduje a posväcuje každý rok v zime už niekoľko rokov, okrem bohoslužieb sa v ňom a sobáši, píše server Theguardian.com.