Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

LAJČÁK: Bez rešpektovania ľudských práv nemožno očakávať bezpečnosť

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Vyhlásil to dnes na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve s tým, že pokiaľ budú normy a štandardy ľudských práv systematicky porušované, tak medzinárodný mier a stabilita sú stále v ohrození.

Ženeva/Bratislava 2. marca (TASR) - Bez rešpektovania základných ľudských práv a slobôd nemožno podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka dúfať v trvalý mier a stabilitu. Vyhlásil to dnes na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve s tým, že pokiaľ budú normy a štandardy ľudských práv systematicky porušované, tak medzinárodný mier, bezpečnosť a stabilita sú stále v ohrození.

Zároveň tlmočil hlboké znepokojenie Slovenska nad situáciou civilistov najmä na Ukrajine a v Sýrii. Upozornil tiež na rastúci extrémizmus a prejavy neznášanlivosti. TASR o tom informoval Tlačový odbor MZV.

"Sedemdesiat rokov po 2. svetovej vojne sme konfrontovaní s odsúdeniahodnými útokmi na základné princípy ľudských práv a demokracie. Na to, aby sme sa s tým dokázali účinne vyrovnať aj v dlhodobom horizonte, treba posilniť schopnosť tolerancie a snahu o porozumenie prostredníctvom vzdelávania o ľudských právach," upozornil Lajčák.

V príhovore spomenul konkrétny príspevok SR k zlepšeniu situácie v dodržiavaní ľudských práv, a to prijatím celoštátnej stratégie. O tejto téme hovoril s vysokým komisárom OSN pre ľudské práva Zajdom Raadom Husajnom, ktorého informoval o bezprecedentnom inkluzívnom procese prípravy stratégie.

V Ženeve sa tiež stretol s prezidentom Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Petrom Maurerom. Slovensko vysoko oceňuje úlohu Červeného kríža pri ochrane obetí všetkých druhov núdzových situácií. SR aj tento rok poskytne dobrovoľný príspevok pre MVČK vo výške 35.000 švajčiarskych frankov (okolo 32.600 eur).