Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Lajčák: Európski diplomati podporujú Srbsko a Kosovo v ich očakávaní

Miroslav Lajčák Foto: TASR/Martin Baumann

Európski diplomati budú podrobnejšie o situácii krajín západného Balkánu a o vývoji vzťahov medzi Srbskom a Kosovom rokovať v utorok.

Brusel/Luxemburg 24. júna (TASR) - Ministri zahraničných vecí EÚ v politickej rovine podporujú nádeje Srbska a Kosova, že im na rokovaní lídrov EÚ koncom tohto týždňa oznámia dlhoočakávané dátumy znamenajúce pokrok v ich európskom integračnom procese. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák po skončení rokovaní Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Luxemburgu.

Európski diplomati budú podrobnejšie o situácii krajín západného Balkánu a o vývoji vzťahov medzi Srbskom a Kosovom rokovať v utorok.

"Ale dnes sme vyslali silný podporný signál pre obe krajiny, že dúfame, že dostanú to, čo očakávajú na summite EÚ - Srbsko dátum na otvorenie prístupových rokovaní a Kosovo dátum pre rokovania o Asociačnej a stabilizačnej dohode," uviedol šéf slovenskej diplomacie v rozhovore pre TASR.

Ministri dnes hovorili aj humanitárnej a rozvojovej pomoci, prípravách na novú globálnu dohodu o klimatických zmenách a summite EÚ - Východné partnerstvo, ktorý sa bude konať v novembri vo Vilniuse.

Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová ministrov informovala o svojej minulotýždňovej ceste po krajinách arabskej jari a Blízkeho východu. Zdôraznila pritom jasné stanovisko EÚ, že sýrsky prezident Bašár Asad nemôže byť súčasťou povojnového usporiadania krajiny.

Na otázku TASR, či Rada ministrov zaujala stanovisko k streľbe na horolezcov v Pakistane, Lajčák odvetil, že sa o tom hovorilo najmä v kuloároch, keďže EÚ zatiaľ nemá ucelené správy z miesta činu a každú chvíľu sa tok informácií mení. Po získaní všetkých podstatných údajov by oficiálne stanovisko mala zaujať šéfka diplomacie EÚ Ashtonová.

Prístupové rokovania EÚ so Srbskom sa začnú vraj 14. januára 2014

Vyplýva to z informácií, ktoré s odvolaním sa na vysokopostavené diplomatické zdroje z Bruselu, priniesli dnes srbské médiá.

Tento termín štartu prístupových rozhovorov by ešte v tomto týždni mal potvrdiť blížiaci sa summit EÚ, píše tlačová agentúra APA.

Predpokladom otvorenia rozhovorov medzi Bruselom a Belehradom je plná realizácia aprílovej dohody medzi Srbskom a Kosovom, dosiahnutej za sprostredkovania Bruselu. Prípravy na otvorenie prístupových rokovaní by mali byť ukončené už v decembri, keď Európska komisia zverejní ďalšiu správu o pokračujúcej normalizácii vzťahov medzi Srbskom a Kosovom.

Nemenovaný diplomat v tejto súvislosti pre srbskú agentúru uviedol, že sa rokovania tak budú môcť začať otvorením prvej kapitoly v januári budúceho roka.

Agentúra APA pripomína, že 14. januárový deň je podľa srbského pravoslávneho cirkevného kalendára Novým rokom.