Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lajčák a taliansky premiér kondolovali Maďarsku pre tragédiu autobusu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

Vyjadril sústrasť rodinám, ktoré pri havárii prišli o svojich blízkych.

Bratislava 21. januára (TASR) - Šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák prijal so zármutkom správu o tragickej havárii maďarského autobusu v Taliansku. Svojmu kolegovi z Maďarska Péterovi Szijjártóovi dnes poslal kondolenčný telegram. TASR dnes o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

"Správu o tragédii som prijal s hlbokým zármutkom, o život prišli mladí ľudia, študenti," napísal Lajčák. Vyjadril sústrasť rodinám, ktoré pri havárii prišli o svojich blízkych.

Orbánovi telefonoval aj Paolo Gentiloni



Úprimnú sústrasť v súvislosti s tragickou nehodou autobusu s maďarskými gymnazistami pri Verone vyjadril dnes predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi telefonicky taliansky premiér Paolo Gentiloni. Podľa agentúry MTI o tom informoval hovorca maďarského premiéra Bertalan Havasi.

Gentiloni informoval Orbána o okolnostiach havárie a ubezpečil ho, že talianski záchranári a zdravotné zariadenia urobia všetko pre čo najlepšie ošetrenie zranených občanov Maďarska.

Maďarský ministerský predseda poďakoval za úsilie talianskych orgánov a požiadal Gentiloniho o úzku spoluprácu v záujme vyšetrenia okolností nehody, ako aj v záujme čo najskoršieho prevozu obetí i zranených do Maďarska.



Na mieste nehody v piatok pred polnocou na diaľnici A4 zomrelo v maďarskom autobuse 16 ľudí. Jedného pasažiera udržiavajú v umelom spánku, dvaja sú v kritickom stave, desiati sú zranení ťažko a 13 ľahšie. Bez zranení vyviazlo z nehody 12 cestujúcich.

Z chronológie MTI vyplýva, že najvážnejšia nehoda maďarského autobusu sa stala 24. januára 1999. Do priepasti v Rakúsku sa vtedy zrútil autobus, pričom zahynulo 18 pasažierov a 27 ďalších utrpelo zranenia.

Pozostalým obetí vyjadril sústrasť po ministrovi zahraničných vecí Péterovi Szijjártóovi aj prezident János Áder. Najvyšším maďarským predstaviteľom kondoloval i ruský prezident Vladimir Putin.