Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lajčák na Bruselskom fóre upozornil na geopolitickú situáciu

Na snímke Miroslav Lajčák. Foto: TASR -Pavel Neubauer

Lajčák sa primárne venoval aktuálnemu stavu medzinárodného usporiadania, kvalite transatlantických vzťahov a hľadaniu spoločných riešení súčasných výziev.

Brusel 27. mája (TASR) - Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák vo štvrtok vystúpil na prestížnej medzinárodnej konferencii Bruselské fórum v hlavnej panelovej diskusii nazvanej "Nová éra geopolitickej súťaže", čím nadviazal na svoju tohtotýždňovú prezentáciu na zasadnutí Európskej rady pre vonkajšie vzťahy (ECFR) v Lisabone.

Jeho spoludiskutujúcimi boli poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz a prezident Brookingského inštitútu generál John Allen. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

Lajčák sa primárne venoval aktuálnemu stavu medzinárodného usporiadania, kvalite transatlantických vzťahov a hľadaniu spoločných riešení súčasných výziev. Vo svojom vystúpení upozornil na aktuálne sa meniacu geopolitickú situáciu a na úlohu veľmocí v nej. V tejto súvislosti poukázal na niektoré riziká multipolarizmu.

Zároveň dodal, že multipolarizmus môže vyvolávať zdanie rovnováhy, avšak rozhodne nejde o automatickú záruku mieru a stability. Deklaroval to na príklade Európy na začiatku minulého storočia, keď bol náš kontinent síce multipolárny, ale chýbal tu multilaterálny mechanizmus spolupráce a vládnutia, čo napokon vyústilo do prvej svetovej vojny.

Lajčák taktiež upozornil na kontrast oboch faktorov, keď uviedol, že zatiaľ čo multilateralizmus predstavuje príležitosť pre všetky suverénne národy, multipolarizmus zasa vytvára sféry vplyvu. Šéf slovenskej diplomacie v tejto súvislosti opakovane zdôraznil dôležitosť toho, aby sa EÚ v tejto geopolitickej situácii stala globálnym hráčom.

Na Bruselskom fóre počas dvoch dní vystúpia popredné osobnosti medzinárodnej politiky, vrátane najvyšších predstaviteľov Európskej únie, viacerých ministrov zahraničných vecí, ministrov obrany, ako aj zahraničnopolitických a bezpečnostných expertov.