Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Lajčák hovoril na porade maďarských veľvyslancov o budúcnosti EÚ

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Miroslav Lajčák sa na podujatí zúčastnil na pozvanie maďarského rezortného kolegu Pétera Szijjartóa spolu s partnermi z krajín Vyšehradskej štvorky.

Budapešť 29. augusta (TASR) – O spolupráci Vyšehradskej štvorky, jej postavení v Európskej únii aj o očakávaniach od Bratislavského summitu o budúcnosti EÚ hovoril dnes v Budapešti minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák na výročnom zasadnutí vedúcich zastupiteľských úradov Maďarska. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Miroslav Lajčák sa na podujatí zúčastnil na pozvanie maďarského rezortného kolegu Pétera Szijjartóa spolu s partnermi z krajín Vyšehradskej štvorky – českým ministrom Lubomírom Zaorálkom a poľským ministrom Wytoldom Waszczykowskim.

Minister Lajčák v príhovore pred maďarskými veľvyslancami zhodnotil z pohľadu predsedníckej krajiny Rady EÚ aktuálnu situáciu v Európe, ako aj priority slovenského predsedníctva premietnuté do konkrétnych krokov a podujatí.

Za najväčšiu a najvážnejšiu úlohu súčasnosti označil to, ako sa Európska únia vyrovná s odchodom Británie a zareaguje na výzvy, ktoré tento bezprecedentný krok pre EÚ prináša. V tomto procese vidí minister Lajčák výraznú úlohu tak pre slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, ako aj pre Vyšehradskú štvorku.

"Sme presvedčení, že V4 musí byť v jadre diskusií o kľúčových otázkach EÚ. Náš hlas musí byť počuť zreteľne a jasne bez ohľadu na to, do akej miery je podobný alebo odlišný od ostatných hlasov," konštatoval minister Lajčák.

Pripomenul, že V4 má skúsenosť zo zintenzívňovania a prehlbovania regionálnej spolupráce cez konkrétne projekty, čo predstavuje potenciál aj pre celú EÚ. "Po dvadsiatich piatich rokoch fungovania vyšehradskej spolupráce môžeme jasne konštatovať, že tento model je zmysluplný a funkčný. Naše skúsenosti z jeho budovania môžu byť cenným vstupom do procesu reflexie o budúcnosti o EÚ," uviedol minister Lajčák.

V súvislosti s diskusiami, ktoré sa v EÚ rozbehli po britskom referende o vystúpení z únie, konštatoval, že EÚ potrebuje novú a jednotiacu víziu, ktorá ju posilní, odstráni jej slabiny, zlepší jej fungovanie a urobí ju zrozumiteľnejšou pre občanov.

"Dúfam, že konkrétnejšie predstavy načrtne a výrazný krok v tomto smere urobí Bratislavský summit lídrov 27 členských krajín EÚ. Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ si želá, aby sa práve na Bratislavskom summite začal proces dosiahnutia konsenzu o strategických prioritách EÚ," podčiarkol minister Lajčák.

Zároveň pripomenul, že summit prinesie náročné, ale potrebné diskusie o hlavných problémoch, s ktorými sa musí EÚ vysporiadať. "Slovensko chce ako úprimný sprostredkovateľ prispieť k pozitívnej atmosfére summitu a jeho konkrétnym výstupom. To, čo v Európe potrebujeme, je konštruktívny a otvorený dialóg o výzvach, ktorým spoločne čelíme," poznamenal minister Lajčák.

Slovensko sa podľa neho ako krajina presadzujúca pozitívnu európsku agendu chce sústrediť predovšetkým na témy a projekty, ktoré spájajú, a nie rozdeľujú. "Nemali by sme však skončiť v nekonečnom kole diskusií o problémoch. Z Bratislavy musíme vyslať jasný signál, že EÚ je aj s 27 členmi stále silná, schopná dohodnúť sa a nachádzať odpovede na aktuálne problémy, ktoré trápia členské štáty a jej občanov," upozornil minister Lajčák na porade maďarských veľvyslancov v Budapešti.

V utorok (30. augusta) bude ako hosť vystupovať v Bukurešti na podobnom výročnom zhromaždení vedúcich zastupiteľských úradov Rumunska.