Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Lajčák: Prerozdelenie utečencov v krajinách EÚ samotný problém nerieši

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Nikto by podľa neho aj tak nedokázal zabrániť tomu, aby sa utečenci následne od nás nepresunuli do tých troch či štyroch pre utečencov najatraktívnejších krajín EÚ.

Luxemburg 20. apríla (TASR) - Žiadny návrh o možnom presídľovaní utečencov prichádzajúcich z Afriky nebol dnes hlavnou témou rokovaní ministrov zahraničných vecí a vnútra v Luxemburgu. Po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci to uviedli šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák a jeho český rezortný kolega Lubomír Zaorálek.

Jeden bod z nezáväzného desaťbodového návrhu hovorí o prerozdelení okolo 5000 utečencov do všetkých krajín EÚ.

"Je o tom predčasné diskutovať, lebo žiadny takýto návrh nie je na stole," upozornil Lajčák. Spresnil, že pozícia Slovenska v tomto smere je, že to nevníma ako riešenie. Nikto by totiž podľa neho nedokázal zabrániť tomu, aby sa utečenci následne od nás nepresunuli do tých troch či štyroch pre utečencov najatraktívnejších krajín EÚ.



Podľa správy štatistického úradu Eurostat sú najlákavejšími európskymi destináciami pre utečencov Nemecko, Británia, Francúzsko a Švédsko.

Možné zavedenie prisťahovaleckých kvót pre všetky členské krajiny EÚ by znamenalo opätovné zavedenie kontrol na vnútorných hraniciach EÚ, čo si nikto nepraje. Okrem toho by takýto systém bol podľa Lajčáka iba povzbudením pre ďalších ľudí mimo EÚ, aby sa pokúšali nájsť si vstupnú cestu cez systém prerozdeľovania.



"My sme pripravení byť solidárni a podieľať sa na hľadaní celoeurópskeho riešenia, ale premiestnenie utečencov nie je odpoveďou," povedal Lajčák.

Šéf českej diplomacie sa vyhol priamej odpovedi na otázku TASR, či má Praha rovnaký prístup ako Slovensko. Naznačil, že Česká republika sa nebráni prijímaniu utečencov.

"Máme programy, kde sa snažíme priviesť do krajiny sýrske rodiny a deti,"
uviedol Zaorálek.

Podľa neho je ČR v "strednej" skupine asi desiatich krajín EÚ, ktoré prijímajú určitý kontingent utečencov z tejto oblasti. Počet utečencov je taký veľký, že si len ťažko možno predstaviť, ako by systém ich premiestnenia mohol vzniknúť a efektívne fungovať, konštatoval Zaorálek.