Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

M. Lajčák sa stretol s D. Rogozinom v predvečer zasadania komisie

Miroslav Lajčák Foto: TASR/Martin Baumann

Obaja predstavitelia potvrdili záujem o rozvoj pragmatických a konštruktívnych vzťahov. M. Lajčák navrhol, aby sa urobila dôkladná inventúra v agende medzivládnej komisie.

Bratislava 3. marca (TASR) - V predvečer zasadania Slovensko-ruskej medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu sa dnes (3. marca 2012) zišli v Moskve na bilaterálnom rokovaní jej spolupredsedovia, podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák a podpredseda vlády Ruskej federácie Dmitrij Rogozin.

Obaja predstavitelia potvrdili záujem o rozvoj pragmatických a konštruktívnych vzťahov zameraných na konkrétne výsledky. S týmto zámerom M. Lajčák navrhol, aby sa urobila dôkladná inventúra v agende medzivládnej komisie. "Považujem za potrebné zvýšiť dynamiku činnosti medzivládnej komisie a dať jej inovatívnejší charakter," dodal v tejto súvislosti šéf slovenskej diplomacie.

Spolu s D. Rogozinom sa zhodli, že je potrebné definovať reálne a merateľné ciele v hospodárskej a vedecko-technickej spolupráci a 16. zasadanie Slovensko-ruskej zmiešanej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu by malo prispieť k definovaniu priorít tejto spolupráce.

M. Lajčák taktiež potvrdil záujem slovenskej strany pokračovať v spolupráci v oblasti energetiky, a to ako jadrovej, tak aj pokiaľ ide o dodávky a tranzit energetických surovín. Spolupredsedovia zmiešanej komisie vyjadrili pripravenosť dopracovať zmluvno-právnu základňu, ktorá rámcuje spoluprácu v hospodárskej a vedecko-technickej oblasti.