Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Latuška vyzýva bieloruských diplomatov, aby sa postavili Lukašenkovi

Na archívnej snímke Alexander Lukašenko. Foto: TASR/AP

Odvolaný bol aj Aľaxandr Michnevič, ktorý Bielorusko zastupoval pri EÚ, NATO a Európskom spoločenstve pre atómovú energiu a bol súčasne aj veľvyslancom v Belgicku a v Luxemburgu.

Minsk 13. augusta (TASR) – Bývalý bieloruský veľvyslanec v SR Ihar Leščeňa, ktorého v stredu zadržali spolu s ďalšími opozičnými aktivistami, je preverovaný pre podozrenie zo spoluúčasti na masových nepokojoch v Minsku. Jeho prípadom sa zaoberá bieloruský Vyšetrovací výbor. Samotný Leščeňa je nateraz vo vyšetrovacej väznici Akrescina v Minsku, informovala vo štvrtok agentúra Interfax-Zapad.

„Vyšetrovatelia preverujú informáciu o podiele Ihara Leščeňu na páchaní skutkov, ktoré hrubo narušili verejný poriadok," uviedla hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru pre Minsk Kaciaryna Garlinská.

Situáciu komentoval aj líder Národného protikrízového centra Pavel Latuška, ktorý v ňom spomenul Leščeňovo vyhlásenie spred roka, v ktorom - ešte počas pôsobenia v Bratislave - odsúdil násilie páchané Lukašenkovým režimom na ľuďoch protestujúcich v Bielorusku proti sfalšovaným výsledkom prezidentských volieb z 9. augusta 2020.

„Všetkých nás nadchlo, že otvorene deklaroval svoj postoj," uviedol Latuška, ktorý pôsobil ako veľvyslanec Bieloruska v Poľsku, Francúzsku, Španielsku i Portugalsku. Bol aj ministrom kultúry. Momentálne žije v zahraničí a hovorí sa o ňom ako o možnom budúcom kandidátovi na úrad bieloruského prezidenta.

Latuška sa vo svojom videopríhovore obrátil na bieloruských diplomatov v aktívnej službe – „ak sa ešte vôbec považujú za diplomatov", aby sa postavili proti Lukašenkovmu režimu.

„Vy naozaj nepočujete stony bieloruského ľudu, naozaj súhlasíte so šialenstvom diktátora, ktorý ničí všetko v krajine - akýkoľvek názor, akýkoľvek postoj akéhokoľvek človeka," pýtal sa Latuška vo videopríhovore zverejnenom na sociálnych sieťach.

Ihar Leščeňa vlani sa po svojom vyhlásení na podporu demonštrantov a odsúdení násilia odišiel z diplomatických služieb.

O niekoľko týždňov Lukašenko zbavil diplomatickej hodnosti nielen Leščeňu, ale aj Latušku. Podľa Lukašenkovho zdôvodnenia sa tak stalo „v súvislosti s páchaním činov diskreditujúcich štátnu (diplomatickú) službu".

Neskôr sa Leščeňa stal jedným z členov digitálnej platformy Zhromaždenie (v bieloruštine Schod), ktorá bola vytvorená ako priestor na vyjadrenie záujmov a názorov bieloruského národa.

Spravodajský web Belsat.eu informoval, že v rámci platformy bolo vybraných 151 delegátov, ktorí mali byť alternatívou k „zvoleným" zástupcom ľudu a mali začať hľadať spôsoby, ako krízu v Bielorusku prekonať prostredníctvom rokovaní.

V stredu sa u viacerých z nich objavila polícia, ktorá vykonala domové prehliadky. Aktivisti za ľudské práva informovali o zadržaní viac ako dvoch desiatok aktivistov.

Podobne ako Latuška a Leščeňa boli z postov veľvyslanca Bieloruskej republiky boli odvolaní aj Vasiľ Markavič (z Lotyšska), Pavel Pustavoj (zo Španielska) a Uladzimir Astapenka (z Argentíny s pôsobením pre Uruguaj, Čile, Paraguaj a Peru) a naposledy aj Aľaxandr Michnevič, ktorý ktorý Bielorusko zastupoval pri EÚ, NATO a Európskom spoločenstve pre atómovú energiu. Odvolaný bol aj Aľaxandr Michnevič, ktorý Bielorusko zastupoval pri EÚ, NATO a Európskom spoločenstve pre atómovú energiu a bol súčasne aj veľvyslancom v Belgicku a v Luxemburgu.