Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Laureáti alternatívnych Nobelovych cien si prevzali ocenenia

Odovzdávanie alternatívnych Nobelovych cien, archívne foto. Foto: TASR/AP Photo

Ocenení si dnes ceny prevzali v Štokholme z rúk Jakoba von Uexkülla, ktorý stál pred desaťročiami pri ich zrode.

Štokholm 30. novembra (TASR) - Laureáti z Talianska a Ugandy boli dnes po prvý raz medzi ocenenými alternatívnymi Nobelovými cenami - Cenami za správny život 2015 (Right Livelihood Awards).

Z Talianska si ocenenie prevzal lekár Gino Strada, spoluzakladateľ organizácie humanitárnej pomoci Emergency, ktorá poskytuje lekárske služby "obetiam konfliktu a nespravodlivosti". Emergency poskytla lekársku pomoc už vyše šiestim miliónom ľudí a pracovala v 15 krajinách sveta, kde budovala nemocnice a centrá prvej pomoci, vrátane Afganistanu, Iraku, Sierry Leone a Sudánu.

Nositeľkou ocenenia dotovaného sumou milión švédskych korún (v prepočte 106.000 eur) z Ugandy je obhajkyňa ľudských práv Kasha Jacqueline Nabageserovej, ktorá sa - napriek násiliu a zastrašovaniu - odvážne a vytrvalo angažovala za ochranu práv gejov, bisexuálov a transrodových a intersexuálnych ľudí v spomínanej africkej krajine.

To isté platí aj o vedúcej predstaviteľke kanadských Inuitov Sheile Wattovej-Cloutierovej, ktorá získala alternatívnu Nobelovu cenu za "celoživotné úsilie" o ochranu Inuitov v Arktíde a ich "živobytia a kultúry, ktoré aktívne ohrozuje klimatická zmena".

Ocenení si dnes ceny prevzali v Štokholme z rúk Jakoba von Uexkülla, ktorý stál pred desaťročiami pri ich zrode.

Porota, ktorá vyberá laureátov Cien za správny život, upozornila tentoraz i na boj obyvateľov malej tichomorskej Republiky Marshallových ostrovov a ich ministra zahraničných vecí Tonyho de Bruma za svet bez jadrových zbraní. Táto krajina, v ktorej USA uskutočnili dovedna 67 skúšobných výbuchov atómových bômb, podala v roku 2014 na Medzinárodný súdny dvor (ICJ) žalobu na deväť jadrových mocností. Britániu, Čínu, Francúzsko, Indiu, Izrael, Pakistan, Rusko, Severnú Kóreu a USA žaluje za "neschopnosť rokovať v dobrej vôli o globálnom nukleárnom odzbrojení" v súlade so Zmluvou o nešírení jadrových zbraní (NPT), uviedla v zdôvodnení výberu týchto laureátov Nadácia za správny život. V ich prípade ide o čestné ocenenie bez dotácie.

Alternatívne Nobelove ceny udeľuje od roku 1980 Nadácia Right Livelihood Award z iniciatívy niekdajšieho nemeckého europoslanca a filantropa Jakoba von Uexkülla ako ocenenie práce, ktorú oficiálne Nobelove ceny podľa jeho názoru ignorovali.