Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéf francúzskej diplomacie otvoril v Iráne novú éru vo vzťahoch

Na snímke iránsky prezident Hasan Rúhání (vpravo) a francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius počas stretnutia v stredu 29. júla 2015 v Teheráne Foto: TASR/AP

Laurent Fabius dnes iránskemu prezidentovi Hasanovi Rúhánímu odovzdal pozvanie od francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Teherán 29. júla (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius dnes v priebehu návštevy Iránu vyhlásil, že nadišiel čas na zlepšenie vzájomných vzťahov, pričom iránskemu prezidentovi Hasanovi Rúhánímu odovzdal pozvanie od francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Šéf francúzskej diplomacie navštívil Irán po prvý raz za posledných 12 rokov, a to len dva týždne po zavŕšení dlhoročného vyjednávania o iránskom jadrovom programe medzi Teheránom a skupinou svetových veľmocí vrátane Francúzska. Podľa správy oficiálnej iránskej tlačovej agentúry IRNA, z ktorej citovala agentúra AP, je prítomnosť Fabiusa v Teheráne začiatkom "novej éry" vo francúzsko-iránskych vzťahoch poznačených dlhoročným sporom ohľadne iránskeho jadrového programu.

"Na oboch stranách chceme rozvíjať naše vzťahy, aby sme sa vydali novým smerom," povedal Fabius, ktorého vystúpenie pred novinármi v Teheráne odvysielala francúzska televízia. Agentúra IRNA zase citovala vyjadrenie Rúháního, podľa ktorého môže jadrová dohoda zo 14. júla "priniesť lepšie vzťahy s Európou".

V prípade prijatia pozvania od Hollanda by mal Rúhání cestovať do Francúzska v priebehu novembra. Išlo by o prvú štátnu návštevu iránskeho prezidenta vo Francúzku od roku 1999, uviedla AP.

V nedávnom rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 Fabius poukázal na veľké možnosti, ktoré sa po dosiahnutí dohody s Iránom otvárajú pre francúzske firmy. Podotkol, že záujem preniknúť na iránsky trh s 80 miliónmi spotrebiteľov majú veľké francúzske firmy ako PSA Peugeot Citroen, Renault či ropná spoločnosť Total.

Proti Fabiusovej návšteve v Teheráne protestovali iránski radikáli, ktorí ho podľa AP označili za "prekážku" vzhľadom na tvrdý postoj Francúzska pri jadrových rokovaniach. Pripomenuli zároveň škandál z 80. rokov 20. storočia, keď bol Fabius francúzskym premiérom. Kontaminované krvné konzervy z Francúzska vtedy spôsobili nakazenie stoviek Iráncov vírusom HIV.