Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Ľavicový líder chce pripraviť Le Penovú o poslanecké kreslo

Marine Le Penová Foto: TASR/AP

Le Penová reagovala vyhlásením, že považuje Melenchona len za druhoradého súpera.

Paríž 13. mája (TASR) - Francúzsky ľavicový politik Jean-Luc Melenchon chce pripraviť o poslanecké kreslo líderku krajnej pravice Marine Le Penovú.

Ako informovala televízia BBC, Melenchon v sobotu oznámil, že sa v júnových parlamentných voľbách mieni kandidovať v meste Hénin-Beaumont neďaleko Calais na severe Francúzska. O ten istý mandát sa bude uchádzať aj Marine Le Penová, ktorá v tomto meste vlastní byt.

Obaja politici z opačných strán politického spektra si nedávno zmerali sily aj v prvom kole francúzskych prezidentských volieb. Líderka ultrapravicového Národného frontu (FN) skončila na treťom mieste s takmer 18 percentami hlasov. Melenchon za ňou zaostal na štvrtom mieste s 11 percentami.

V meste Hénin-Beaumont s početnou robotníckou vrstvou získala v prvom kole prezidentských volieb najviac, až 35 percent hlasov práve Le Penová.

"Prichádzam sem, lebo tu prebieha boj, ktorá má celonárodný, a možno aj medzinárodný význam, pretože sa na nás upierajú oči celej Európy," vyhlásil Melenchon na stretnutí so svojimi stúpencami v Hénin-Beaumonte.

Podľa neho bude volebný súboj s Le Penovou stretom dvoch odlišných vízií riešenia súčasnej ekonomickej krízy. "Sú problémom prisťahovalci alebo bankári? Pre nás sú to bankári," zdôraznil vodca Ľavicového frontu, koalície strán zahŕňajúcej aj komunistov.

Le Penová reagovala vyhlásením, že považuje Melenchona len za druhoradého súpera. Voľby do francúzskeho Národného zhromaždenia sa uskutočnia v dvoch kolách 10. a 17. júna.