Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Lavína v Tirolsku zavalila 17 českých skialpinistov, päť z nich zabila

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na mieste pracuje niekoľko záchranárskych skupín, vybavených osobitne vycvičenými psami.

Viedeň/Praha 6. februára (TASR) - Rozsiahla lavína dnes v tirolskom Wattenbergu v Rakúsku zasypala 17 lyžiarov z Česka, pričom piati z nich prišli o život. Dve osoby sú zranené, ale mimo ohrozenia života. Zvyšní členovia skupiny vyviazli bez zranení, informovali dnes v Innsbrucku na tlačovej konferencii vyšetrovatelia prípadu.

Podľa nich lavína zasypala celú skupinu. Všetci jej členovia boli občanmi ČR, ktorí boli v Tirolsku na lyžovačke, uviedla agentúra DPA. Všetci boli skúsenými lyžiarmi a pred odchodom na zjazdovku boli chatárom varovaní pred vysokým rizikom pádu lavín, vyplynulo z informácií na tlačovej konferencii.

České médiá informovali, že ministerstvo zahraničných vecí ČR "predpokladá, že obeťami tragédie sú s najväčšou pravdepodobnosťou Česi". Hovorkyňa rezortu Irena Valentová podľa servera iDNES uviedla, že so 100-percentnou istotou určia národnosť a totožnosť obetí až policajné zložky na mieste nešťastia. Ak sa však tento predpoklad potvrdí, bude to najväčšia tragédia českých lyžiarov v zahraničí za posledných viac ako päť rokov.

Denník Tiroler Tageszeitung napísal, že lavína zasiahla dve skupiny českých skialpinistov, ktorí vystupovali z chaty Lizumer Hütte v nadmorskej výške 2019 metrov na takzvaný Geier, horu vo výške 2800 metrov nad morom. Tamojší terén je údajne náchylný na padanie lavín, keďže svahy majú sklon okolo 30 stupňov.

Podľa Antona Nigga, majiteľa chaty, kde bola česká výprava ubytovaná, v skupine bolo 15 mužov a dve ženy. Uviedol, že každý deň v chate na nástenku dáva aktuálnu predpoveď o lavínovom nebezpečenstve a s každým lyžiarom hovorí o možnom nebezpečenstve.

Riziko pádu lavín v Tuxských Alpách bolo dnes vysoké: platil tretí z piatich stupňov varovania. Česká skupina sa navyše pohybovala v "absolútne rizikovej zóne," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Innsbrucku Martin Waldhart z horskej záchrannej služby.

Podľa DPA miesto, kde dnes padla lavína, slúži rakúskej armáde na výcvik, ale chodia tam aj skupiny lyžiarov.
Agentúra DPA okrem toho informovala, že vyšetrovatelia skúmajú, či lavínu nespustili samotní českí lyžiari. Na pád lavíny upozornil záchranárov iný lyžiar, ktorý situáciu sledoval z diaľky.

Do hľadania lyžiarov sa zapojili záchranári z niekoľkých lyžiarskych stredísk aj s pátracími psami. Na miesto nešťastia bolo vyslaných aj päť vrtuľníkov vrátane jedného vojenského.