Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Lavínu na Mount Evereste zachytilo video

Na snímke lavína zasiahla základný tábor Everestu v Nepále v sobotu 25. apríla 2015. Foto: TASR/AP

V lavíne, ktorú vyvolalo zemetrasenie s magnitúdou 7,8, zahynulo v sobotu najmenej 19 ľudí.

Káthmandu 27. apríla (TASR) - V sobotu 25. apríla bolo sivé popoludnie s nízkou viditeľnosťou, keď sa zrazu zmenilo na oslepujúco biele - to sa už návaly snehu rútili dolu himalájskou horou Mount Everest. Toto všetko na videu zachytil nemecký horolezec Jost Kobusch.

Na začiatku záznamu, neskôr zverejneného na internetovej stránke YouTube, vyzerá ten deň ako každý iný - pestrofarebné budhistické modlitebné vlajočky viseli na šnúrach a okolo sa rozprestierala skalnatá krajina obsypaná snehom, sem-tam s roztrúsenými stanmi horolezcov.



Mierne snežilo. Potom počuť na videu, ako nejaký muž vraví: "Zem sa trasie."

Poznámka vyvolala ďalšie komentáre, ktoré prerušil smiech, a po ňom nasledoval hlas iného muža, ktorý takmer žartom hovorí: "Do ri**!"

Kamera nato zaberá okolitú pustú krajinu, urobí záber smerom hore, kde sa už dvíha lavína ako nejaký mrak dymu, nakoniec sa valí dolu a pohltí priestor s táborom.

Muži sa vrhnú do stanov a zapierajú sa o seba. Počuť kričať nadávky, pritom hore nad hlavami buráca sneh.

Muži sa neskôr vynoria v tábore, zdemolovanom snehom a ľadom.

V lavíne, ktorú vyvolalo zemetrasenie s magnitúdou 7,8, zahynulo v sobotu najmenej 19 ľudí. Uviedla to nepálska vláda, ktorú citovala agentúra DPA. Desiatky ďalších ľudí v lavíne utrpeli zranenia.



Horolezec Jon Kedrowski napísal zo základného tábora, že padajúci ľad a sneh vytvorili "vietor so silou hurikánu", ktorý "úplne zdemoloval a rozmetal tábor".

"Zemetrasenie uvoľnilo tony ľadu, ktorý sa valil dolu a vytvoril prudký vietor - ten zničil stred základného tábora," napísal horolezec Dan Mazur na sociálnej sieti Twitter.

Tri vrtuľníky dnes v dobrej viditeľnosti mohli postupne odvážať ľudí zo základného tábora, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 5360 metrov, a evakuovali uviaznutých horolezcov. Informácie dal na Twitter rumunský horolezec Alec Gavan.

"Kvôli vysokej nadmorskej výške iba dvaja ľudia na jeden let," napísal Gavan. "Počasie dobré," dodal.