Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Dohoda o prímerí v Aleppe je na dosah ruky

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Aktuálne sa podľa Lavrova medzi americkými a ruskými vojenskými predstaviteľmi uzatvára proces na dosiahnutie prímeria.

Moskva 3. mája (TASR) - Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura dnes v Moskve vyhlásil, že ochabujúce mierové rokovania o sýrskom konflikte by mohli pokračovať v prípade rozšírenia ohrozenej dohody o prímerí aj na mesto Aleppo. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa domnieva, že oznámenie týkajúce sa Aleppa by mohlo prísť už v priebehu niekoľkých hodín, píše agentúra Reuters.

Taliansko-švédsky diplomat de Mistura a Lavrov sa takto vyjadrili po spoločnom rokovaní v Moskve. Obnovenie dohody o pokoji zbraní, ktorá sa po eskalácii bojov v Aleppe ocitla v troskách, je podľa oboch stále možné.

"Domnievam sa, že toto môžeme obnoviť," povedal vyslanec OSN s odvolaním sa na čiastočné prímerie vzťahujúce sa na niektoré oblasti v Sýrii, ktoré pred približne dvoma mesiacmi vyrokovali Rusko a USA. "Všetci veríme, že o niekoľko hodín budeme môcť obnoviť vyhlásenia o zastavení nepriateľských akcií," dodal.

Lavrov ho doplnil, že Moskva a Washington by si priali, aby boli takéto lokálne prímeria časovo neobmedzené, pričom na dosah ruky je aj dohoda zahrňujúca Aleppo. Aktuálne sa podľa Lavrova medzi americkými a ruskými vojenskými predstaviteľmi uzatvára proces na dosiahnutie prímeria. "Verím, že v blízkej budúcnosti, možno dokonca v nasledujúcich hodinách, oznámime takéto rozhodnutie," dodal.