Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Lavrov kritizoval nebezpečnú vojenskú politiku USA voči KĽDR

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov kladie kvety k bronzovým sochám zosnulých severokórejských lídrov Kim-Il Sunga a Kim Jong-Ila pri Veľkom pamätníku v Pchjongjangu 19. októbra 2023. Foto: TASR/AP

KĽDR má na pozvanie severokórejského vodcu Kim Čong-una navštíviť aj ruský prezident Vladimir Putin.

Moskva 19. októbra (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok kritizoval Spojené štáty a ich spojencov za nebezpečnú vojenskú politiku voči Severnej Kórei. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Podobne ako naši severokórejskí priatelia sa vážne obávame zintenzívnenia vojenskej aktivity Spojených štátov, Japonska a Južnej Kórey v regióne," povedal Lavrov na tlačovej konferencii v severokórejskej metropole Pchjongjang.

"Staviame sa proti tejto nekonštruktívnej a nebezpečnej línii," dodal. Spojené štáty podľa jeho slov umiestňujú v regióne "strategickú infraštruktúru vrátane jadrových prvkov". Toto tvrdenie však bližšie nekonkretizoval.

Rusko podporuje "pravidelný proces rokovaní o bezpečnostných otázkach na Kórejskom polostrove", uviedol šéf ruskej diplomacie. Moskva, Peking a Pchjongjang sa podľa neho snažia navrhnúť "konštruktívne alternatívy" na deeskaláciu napätia v regióne.

Lavrov pricestoval na návštevu Kórejskej ľudovodemokratickej republiky v stredu. Vo štvrtok vyhlásil, že vzťahy Severnej Kórey a Ruska dosiahli "kvalitatívne novú strategickú" úroveň.

KĽDR má na pozvanie severokórejského vodcu Kim Čong-una navštíviť aj ruský prezident Vladimir Putin. Termín návštevy však zatiaľ nie je známy.