Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Mníchov poskytol priestor pre rokovanie s Pompeom o zbrojení

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, archívna snímka, Foto: TASR/AP

Dodal, že išlo o otázky v kompetencii piatich stálych členov Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov a ktoré sa týkajú kontroly zbrojenia.

Mníchov 17. februára (TASR) - Krátke stretnutie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova s jeho americkým náprotivkom Mikeom Pompeom, ktoré sa uskutočnilo popri Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, umožnilo prerokovanie celej škály otázok spojených so strategickým dialógom medzi Moskvou a Washingtonom, ako aj s kontrolou zbrojenia. Povedal to v pondelok samotný Lavrov, ktorého citovala tlačová agentúra TASS.

"Diskutovali sme o viacerých otázkach spojených s celým radom problémov, ktoré sú na programe nášho dialógu - vrátane dialógu strategického," vyjadril sa šéf ruskej diplomacie.

Dodal, že išlo o otázky "v kompetencii piatich stálych členov Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov" a ktoré "sa týkajú kontroly zbrojenia".

"Dohodli sme sa na pokračovaní špecifického, profesionálneho dialógu o týchto otázkach," opísal Lavrov bez ďalších podrobností závery stretnutia s Pompeom, ktoré sa uskutočnilo ešte minulý piatok. Ruský minister zároveň ocenil náznaky, že Washington "postupuje smerom ku konštruktívnejšiemu prístupu", pokiaľ ide o otázky strategickej stability.

Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov odmietlo zverejniť detaily o spomínanom rozhovore, uzavrela TASS.

Rusko a Spojené štáty viedli rokovania o otázkach strategickej stability naposledy v polovici januára vo Viedni. Vlani vo februári tieto veľmoci odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) po tom, ako sa vzájomne obvinili z jej porušovania.