Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Lavrov odmietol tvrdenia, že z Ruska vychádza hrozba pre IT bezpečnosť

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Poznamenal, že mnohí by radi zabudli na prípady, keď americká NSA prenikla na internú videokonferenciu OSN, odpočúvala perzidenta Hollandea, nemeckú kancelárku Merkelovú a vedenie EÚ.

Moskva 17. januára (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes rozhodne odmietol tvrdenia, že z Ruska vychádza počítačová hrozba. Vyhlásil, že tieto obvinenia sú založené na "lži".

Na svojej výročnej tlačovej konferencii v Moskve Lavrov tiež poznamenal, že "mnohí by radi zabudli na prípady, keď americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) prenikla na internú videokonferenciu OSN, odpočúvala francúzskeho prezidenta Francoisa Hollandea, nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a vedenie EÚ".

"Moskva tvrdí, že všetky pokusy o predloženie dôkazov o počítačových útokoch Ruskej federácie sú vycucané z prsta," vyhlásil Lavrov s tým, že od týchto pokusov o dokázanie viny Ruska "už dávajú ruky preč aj Briti, aj ich kolegovia z USA, ktorí sa pokúšali narobiť nepríjemnosti novej administratíve USA".

Bývalý agent britskej tajnej služby MI6, ktorý je údajne autorom správy o tom, že Moskva vlastní kompromitujúce materiály o novozvolenom prezidentovi Donaldovi Trumpovi, je podľa Lavrova "zlodejíček na úteku z MI6".

Podľa agentúry RIA Novosti Lavrov uviedol, že nemieni dokazovať neopodstatnenosť obvinení na adresu Ruska. Odvolal sa aj na prezumpciu neviny.

Lavrov pripomenul, že podľa Ruska je medzinárodná počítačová bezpečnosť vecou, o ktorú by "malo ísť nám všetkým". Dodal, že Rusko bolo za "nastolenie trvalej spolupráce s cieľom obnoviť poriadok v boji proti počítačovej kriminalite."

Zverejnenie výňatkov i samotnej správy o existencii kompromitujúcich materiálov na novozvoleného prezidenta Donalda Trumpa v médiách vyvolalo ostrú reakciu zo strany Trumpa i jeho tímu, ktorí všetky tvrdenia označili za vymyslené.

Rusko tiež rozhodne poprelo, že by bolo zbieralo kompromitujúce materiály na Trumpa či jeho protikandidátku vo voľbách Hillary Clintonovú, ako sa to v správe tvrdí. Kremeľ deklaroval, že Rusko žiadne podobné materiály nezhromažďuje a pracuje len v záujme svetového mieru a bezpečnosti.