Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Opätovný pád sýrskej Palmýry do rúk IS mohol byť zinscenovaný

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na archívnej fotografii. Foto: TASR/AP

Podľa ruského ministra je za tým koalícia vedená Američanmi, ktorej cieľom je odpútať pozornosť od situácie v obliehanom Aleppe.

Belehrad 12. decembra (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyjadril domnienku, že opätovné dobytie sýrskeho púštneho mesta Palmýra džihádistickou organizáciou Islamský štát mohlo byť zosnované Američanmi vedenou koalíciou s cieľom odpútať pozornosť od situácie v obliehanom Aleppe. Lavrov to povedal v Belehrade počas návštevy Srbska.

Skutočnosť, že sa militantom Islamského štátu podarilo prekĺznuť z Mósulu a prejsť cez územie strážené vojenskými lietadlami koalície pod vedením USA, vyvoláva myšlienku, že "to bolo zinscenované s cieľom poskytnúť oddych povstalcom vo východnom Aleppe", citovala Lavrova tlačová agentúra AP.



Hoci Lavrov Spojené štáty priamo výslovne neobvinil, jeho vyjadrenie odráža podozrenia, s ktorými Moskva sleduje zámery Washingtonu.

Podľa ministrových slov rokovania s USA o umožnení odchodu povstalcov z Aleppa zlyhali, pretože Washington ho podmieňoval prímerím. Moskva však bola proti argumentujúc, že prímerie by poskytlo povstalcom šancu, aby sa preskupili.