Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Pokiaľ ide o Krym, Rusko nemá čo vracať

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Vývoj situácie na východe Ukrajiny ilustruje, aký osud mohol čakať obyvateľov Krymského polostrova, keby sa nevrátili do zväzku Ruskej federácie, vyhlásil ruský minister.

Moskva 4. februára (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes označil za absurdné akékoľvek pokusy spochybniť rozhodnutie obyvateľov Krymského polostrova ohľadom jeho pripojenia k Rusku. Pripomenul, že referendum, ktoré sa tam uskutočnilo, bolo plne v súlade s medzinárodným právom.

Lavrov v rozhovore pre taliansky mesačník Limes uviedol, že "v dôsledku štátneho prevratu, ktorý sa na Ukrajine odohral vo februári 2014, došlo ku kolapsu ukrajinskej štátnosti". Vyhlásil, že "ultranacionalisti, ktorí si uzurpovali moc a rozpútali bratovražednú vojnu, dostali krajinu na hranicu rozkolu".

Podľa Lavrovovho názoru referendum o nezávislosti Krymu od Ukrajiny a jeho pripojení k Rusku bolo "len reakciou na tieto udalosti". Vývoj situácie na východe Ukrajiny ilustruje, aký osud mohol čakať obyvateľov Krymského polostrova, keby sa nevrátili do zväzku Ruskej federácie, vyhlásil ruský minister.

Šéf ruskej diplomacie súčasne pripomenul, že mnohé európske štáty považovali za možné uznať nezávislosť Kosova, aj keď tam sa referendum o jeho odčlenení od Srbska neuskutočnilo.

Lavrov zdôraznil, že Rusko nevedie žiadne rokovania o prípadnom vrátaní Krymského polostrova Ukrajine. "Je to územie Ruskej federácie," dodal.

Upriamil pozornosť na výroky ukrajinských predstaviteľov, ktorí avizujú, že tento rok ovládnu Donbas a na budúci zaberú Krym. Lavrov však odporučil, že v prvom rade treba hovoriť o plnení minských mierových protokolov, ktoré síce rátajú s Donbasom ako súčasťou Ukrajiny, ale "s nutnými prvkami decentralizácie". V tejto súvislosti kritizoval ukrajinský parlament, ktorý v tejto veci nepodnikol žiadne legislatívne kroky, aj keď sa k nim prezident krajiny Petro Porošenko zaviazal.