Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Lavrov prisľúbil Mauritánii podporu Ruska

Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Lavrovova návšteva je súčasťou širšej diplomatickej ofenzívy Ruska v Afrike, kde vojna na Ukrajine zintenzívnila strategické súťaženie medzi mocnosťami.

Nouakchott 9. februára (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov prisľúbil v stredu podporu Mauritánii v jej boji proti džihádizmu v africkom Saheli. Lavrov zároveň vyhlásil, že rešpektuje pozíciu tejto krajiny k vojne na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Lavrovova návšteva je súčasťou širšej diplomatickej ofenzívy Ruska v Afrike, kde vojna na Ukrajine zintenzívnila strategické súťaženie medzi mocnosťami.

Šéf ruskej diplomacie v utorok navštívil Mali, kde sa Rusko stalo kľúčovým partnerom tamojšej vládnucej junty.

Mauritánia, rozľahlá, prevažne púštna krajina so 4,5 miliónmi obyvateľov, hlasovala v marci 2022 za rezolúciu OSN vyzývajúcu Rusko, aby okamžite zastavilo svoje vojenské operácie na Ukrajine. Mnoho afrických krajín sa pritom vtedy hlasovania zdržalo alebo nehlasovalo, pripomína AFP.

Mauritánia v októbri hlasovala za rezolúciu proti ruskej anexii štyroch regiónov Ukrajiny. V novembri sa však zdržala hlasovania o vojnových reparáciách, ktoré by Rusko malo zaplatiť Ukrajine.

"Vyjadrili sme náš rešpekt voči dôslednej mauritánskej politike neutrality na všetkých osiach," povedal Lavrov v stredu novinárom. Táto neutralita však podľa neho nebráni Mauritánii aktívne riešiť "problémy" v regióne, pričom poukázal na "teroristickú hrozbu".

Jeho mauritánsky náprotivok Muhammad Sálim úld Merzúg na spoločnej tlačovej konferencii s Lavrovom zároveň hovoril o "určitých konštantách" mauritánskej diplomacie vrátane "rešpektovania pravidiel medzinárodného práva a zásad Charty OSN", cituje AFP.

Povedal však, že "Mauritánia chápe bezpečnostné obavy Ruska a verí, že by sa mali brať do úvahy pre jeho dôležitú úlohu v bezpečnosti a stabilite v Európe a na medzinárodnej úrovni."