Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Rusko nechce späť utečencov, ktorí prekročili nórske hranice

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Do Nórska prišlo vlani cez arktickú hranicu s Ruskom približne 5500 ľudí.

Moskva 26. januára (TASR) - Rusko nechce vziať späť utečencov, ktorí z jeho územia prekročili hranice do Nórska, uviedol dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na tlačovej konferencii venovanej udalostiam roka 2015.

"Reč je o ľuďoch, ktorí pricestovali do Ruska, aby v Rusku pracovali alebo navštívili príbuzných. Nedeklarovali účel svojej návštevy ako prechod do Nórska," citovala Lavrova agentúra Reuters.

"To znamená, že úmyselne uviedli nepravdivé údaje o účele svojej návštevy Ruskej federácie. To je dôvod, prečo nechceme týchto ľudí prijať späť do Ruska," dodal šéf ruskej diplomacie.

Nórsko doposiaľ Rusku vrátilo približne 230 migrantov, ďalšie deportácie však v uplynulých dňoch prerušilo pre nedostatok autobusov a údajne aj personálu na ruskej strane arktickej hranice.

Do Nórska prišlo vlani cez arktickú hranicu s Ruskom približne 5500 ľudí. Viacerí z nich prešli na bicykloch alebo v autách cez priechod Storskog uzatvorený pre chodcov. Podľa nórskych úradov mali mnohé z týchto osôb povolenie na pobyt v Rusku, kde zároveň aj roky žili, a do kategórie žiadateľa o azyl v Nórsku tak nespadajú.

Bez Kurdov nie je možná podľa Lavrova mierová dohoda v Sýrii

Nie je možné dosiahnuť mierovú dohodu v Sýrii bez účasti Kurdov na rokovaniach, uviedol dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na tlačovej konferencii venovanej udalostiam roka 2015.

Bolo by "nespravodlivé" a "kontraproduktívne", keby sa sýrski Kurdi nemohli zúčastniť na mierovom procese, konštatoval Lavrov, ktorého citovala agentúra Reuters.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP Photo
Podľa agentúry AP povedal, že Rusko je proti tureckej požiadavke, aby sa kurdská Strana demokratickej jednoty (PYD) nezúčastnila na rokovaniach. Podľa Lavrova zohráva PYD dôležitú úlohu v boji proti tzv. Islamskému štátu a je nevyhnutnou súčasťou politického riešenia konfliktu v Sýrii.

Sýrske mierové rokovania by sa mali začať v piatok.

Turecko je proti tomu, aby sa na mierových rokovaniach o Sýrii zúčastnili aj predstavitelia tamojšej kurdskej menšiny. Vyhlásil to v pondelok turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorý upozornil, že účasť sýrskych Kurdov by mohla ohroziť rokovania i perspektívu samotnej iniciatívy zameranej na ukončenie vyše päť rokov trvajúceho ozbrojeného konfliktu.

Rusko nedovolí, aby ho Západ trestal za nezávislú zahraničnú politiku

Moskva nedovolí, aby ju Západ trestal za jej nezávislú zahraničnú politiku, uviedol dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na tlačovej konferencii venovanej udalostiam roka 2015.

"Sme pripravení na čo najkonštruktívnejšiu spoluprácu s našimi západnými partnermi - vrátane Európy a Spojených štátov. Ale iba a výhradne na základe rovnocennosti a vzájomného prospechu a za predpokladu nezasahovania si do vnútorných záležitostí," citovala Lavrova agentúra Reuters.

Americký protiraketový štít a rozširovanie NATO smerom k ruským hraniciam označil Lavrov za "destabilizujúce a krátkozraké".

Ruské letecké operácie pomohli zvrátiť situáciu v Sýrii

Ruské letecké operácie pomohli zvrátiť situáciu v Sýrii, uviedol dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na tlačovej konferencii venovanej udalostiam roka 2015.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP
Iniciatíva ruského prezidenta Vladimira Putina vytvoriť širokú protiteroristickú koalíciu pod záštitou OSN bola jednou z kľúčových udalostí vlaňajška, konštatoval Lavrov.

"Operácia ruskej leteckej skupiny v reakcii na žiadosť sýrskej vlády skutočne umožnila zvrátiť udalosti v tejto krajine a viedla k zúženiu teritória ovládaného teroristami," citovala Lavrova agentúra TASS.

"Taktiež sa vyjasnilo, kto bojuje proti teroristom, kto sú ich komplici, a kto sa ich snaží využiť pre svoje egoistické ciele," doplnil Lavrov na konferencii, na ktorú sa akreditovalo vyše 200 ruských a 250 zahraničných novinárov.

Rusko bude naďalej požadovať plnenie minskej dohody

Rusko bude aj v roku 2016 požadovať dôsledné plnenie minskej dohody o urovnaní konfliktu na Ukrajine, vyhlásil dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Podľa agentúry RIA Novosti Lavrov na tlačovej konferencii venovanej udalostiam roka 2015 uviedol, že všetky opatrenia sa zatiaľ nerealizovali.

"Najmä tie, ktoré sa týkajú záväzkov Kyjeva nadviazať priamy dialóg s Doneckom a Luhanskom, dohody o politických aspektoch ukrajinskej krízy. Preto padlo rozhodnutie pokračovať v tejto práci v roku 2016, ale ciele zostávajú rovnaké, všetky sú jednoznačne stanovené v minskej dohode a budeme žiadať jej prísne dodržiavanie v súlade s dodatočným úsilím vyvinutým v rámci stretnutí lídrov normandskej štvorky," dodal Lavrov.

Podľa agentúry Reuters zároveň označil Ukrajinu za nespoľahlivého partnera pri transporte plynu do Európy.