Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Ruské lietadlá prepravujú do Sýrie vojenskú techniku

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, archívne foto Foto: TASR/AP

Moskva predtým verejne vyhlasovala, že jej lietadlá prevážajú do Sýrie výlučne humanitárnu pomoc.

Moskva 10. septembra (TASR) - Ruské lietadlá prepravujú do Sýrie vojenskú techniku a humanitárnu pomoc, uviedol dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Tlačová agentúra Reuters objasnila, že nepovedal, že by zbrane a humanitárnu pomoc prepravovalo Rusko naraz v tých istých letoch.

Spojené štáty a niektoré európske krajiny vyjadrujú čoraz väčšie obavy z obsahu zásielok, ktoré ruské lietadlá dopravujú do Sýrie.

Moskva predtým verejne vyhlasovala, že jej lietadlá prevážajú do Sýrie výlučne humanitárnu pomoc. Washington v uplynulých dňoch vyvinul nátlak na Grécko a Bulharsko, aby ruským lietadlám smerujúcim do Sýrie neumožnili využívať svoj vzdušný priestor.

Lavrov dnes neobjasnil, ako je to s posilňovaním ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii, z ktorého majú USA a NATO obavy. Potvrdil iba, že Rusko má v Sýrii svoj vojenský personál, aby tam poskytoval výcvik na dodanej vojenskej technike, ale o údajnom rozmiestňovaní ďalších vojakov sa nezmienil.

Na otázku o letoch ruských lietadiel smerujúcich na letisko pri sýrskom mesta Lázikíja Lavrov podľa agentúry AP odpovedal, že vozia "vojenský tovar v súlade s existujúcimi zmluvami a humanitárnu pomoc".

Izraelský minister obrany: Ruskí vojaci sú už v Sýrii

Izraelský minister obrany Moše Jaalon dnes povedal, že do Sýrie dorazili v uplynulých dňoch ruské sily, aby pomohli obliehanej vláde prezidenta Bašára Asada.

Moskva podľa jeho slov vyslala vojenských poradcov a aktívne sily, aby zriadili leteckú základňu neďaleko sýrskeho mesta Lázikíja. Túto základňu by mohli využívať stíhačky a vrtuľníky pri útokoch na militantov Islamského štátu, citovala ministra agentúra AP.