Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

S. Lavrov: Rusko odpovie na vyhostenie diplomatov obdobným spôsobom

Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Ruský minister zahraničných vecí uviedol, že Rusko určite vyhostí britských diplomatov.

Moskva 15. marca (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok varoval, že Moskva čoskoro odpovie obdobným spôsobom na vyhostenie jej 23 diplomatov z Británie v súvislosti s otrávením bývalého ruského špióna.

Lavrov podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že Rusko "určite" vyhostí britských diplomatov. Tento krok príde podľa jeho slov "čoskoro", ale dodal, že Moskva bude informovať Londýn prostredníctvom diplomatických kanálov predtým, ako verejne oznámi svoje protiopatrenia.

Lavrov vyhlásil, že britské obvinenia zo zapojenia Moskvy do otrávenia Sergeja Skripaľa a jeho dcéry majú za cieľ odpútať pozornosť verejnosti od problematického odchodu Británie z Európskej únie. "Hrubé a nepodložené" obvinenia voči Moskve odrážajú podľa neho "beznádejnú situáciu britskej vlády, v ktorej sa ocitla, keď nie je schopná splniť záväzky, ktoré dala verejnosti v súvislosti s odchodom z EÚ".

Aj hovorkyňa ruského rezortu diplomacie vo štvrtok uviedla, že britské obvinenia súvisia s tamojšou vnútornou politikou. Podľa Marije Zacharovovej chce britská premiérka Theresa Mayová očividne zaujať "postavenie silnej líderky", keď obviňuje Moskvu z útoku nervovoparalytickou látkou na Skripaľa a jeho dcéru.

Zacharovová povedala, že Moskva očakáva od Británie predloženie dôkazov na podporu jej tvrdení o zapojení Ruska, ktoré označila za "neuveriteľný nezmysel".

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson vyhlásil, že Rusko si vybralo exšpióna za cieľ útoku nervovoparalytickou látkou, aby dalo jasne najavo, že tí, ktorí sa stavajú na odpor ruskému štátu, si zaslúžia, aby sa "zadusili svojimi vlastnými 30 striebornými". Johnson uviedol vo štvrtok pre BBC, že Rusi chcú útok na Skripaľa súčasne popierať a aj sa ním chváliť".

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyslovil solidaritu s Britániou po otrávení bývalého špióna. Prezidentský úrad vo štvrtok vo vyhlásení uviedol, že Macron zdieľa s Britániou názor, že "nie je iné hodnoverné vysvetlenie" než to, že Rusko bolo do útoku zapojené. Macron a Mayová v telefonickom rozhovore odsúdili použitie chemickej zbrane a zhodli sa na dôležitosti jednoty európskych krajín a členov NATO pri reakciách na túto záležitosť.

Britská premiérka v stredu vyhlásila, že Rusko je vinné z pokusu o vraždu bývalého dvojitého agenta a jeho dcéry, ktorý sa odohral v Spojenom kráľovstve. Británia preto vyhostí v tejto súvislosti 23 ruských diplomatov, ktorí boli identifikovaní ako nedeklarovaní spravodajskí dôstojníci. Mayová tiež oznámila sériu ekonomických a diplomatických opatrení vrátane prerušenia všetkých bilaterálnych kontaktov s Ruskom na vysokej úrovni.

Bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru našli 4. marca na lavičke pred nákupným strediskom v Salisbury.

Obaja boli v bezvedomí a ich stav je kritický. Britská premiérka Mayová v súvislosti s prípadom vyhlásila, že Skripaľ a jeho dcéra Julija boli s veľkou pravdepodobnosťou otrávení mimoriadne účinnou nervovoparalytickou bojovou látkou novičok, ktorá sa v časoch studenej vojny v 70.-80. rokoch vyrábala v bývalom Sovietskom zväze.