Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Rusko si váži vzťahy so SR,podporí jej predsedníctvo vo VZ OSN

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Šéf ruskej diplomacie tiež poďakoval slovenským orgánom za ich starostlivosť o hroby sovietskych vojakov, ktorí položili životy pri oslobodzovaní Európy od nacizmu.

Kaliningrad/Bratislava 6. júna (TASR) - Napriek súčasnej zložitej medzinárodnopolitickej situácií vnímame Rusko ako dôležitého hospodárskeho a obchodného partnera a máme záujem aj naďalej s ním rozvíjať ekonomickú spoluprácu. Vyplynulo to z dnešných rokovaní ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka s jeho ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom v Kaliningrade, informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

"Žijeme dnes v komplikovanom a nestabilnom bezpečnostnom prostredí. Rusko hrá dôležitú úlohu v otázke medzinárodnej bezpečnosti a stability. Dialóg s Ruskom preto považujeme za veľmi dôležitý. Sme diplomati a viesť dialóg je našou prvoradou povinnosťou. Som rád, že sa nám darí pokračovať nielen v politickom dialógu, ale aj v oblasti obchodnej výmeny a ekonomickej spolupráce, kde máme konkrétne výsledky aj vďaka práci medzivládnej komisie vrátane dohody o cyklotrónovom centre. Ako jednu z najväčších výziev do budúcnosti vidíme spoluprácu v oblasti energetiky, kde má Slovensko záujem o partnerstvo pri tranzite plynu s efektívnym využívaním existujúcej infraštruktúry prepravy ropy a plynu," povedal šéf slovenskej diplomacie.

Podľa ministra Lajčáka má Slovensko záujem rozvíjať pragmatické a konštruktívne vzťahy orientované na konkrétne výsledky. Ako ďalšie oblasti vyzdvihol obchod a investície, cestovný ruch, ako aj spoluprácu s regiónmi v Ruskej federácii. Rusko naďalej ostáva jedným z najdôležitejších obchodných a investičných partnerov SR mimo Európskej únie.

Lajčák vyjadril nádej, že sa podarí zastaviť prepad vzájomnej obchodnej výmeny a že rok 2017 bude z tohto pohľadu pozitívnejší. Obrat obchodnej výmeny v roku 2016 totiž klesol o 17,65 % v dôsledku sankcií EÚ, ale aj poklesu cien ropy a devalváciou kurzu rubľa.

Medzivládnu komisiu pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu vnímame ako vhodný nástroj na pokračovanie rozvoja hospodárskych vzťahov s Ruskou federáciou, uviedlo MZVaEZ SR.

V energetickej oblasti Lajčák diskutoval s Lavrovom o plánoch Ruskej federácie vo vzťahu k zásobovaniu Európy ropou a plynom s výhľadom na dokončenie druhej vetvy tzv. Severného toku (Nord Stream 2). Prízvukoval, že by bolo v záujme všetkých zúčastnených strán naštartovať rokovania medzi Európskou úniou, Ruskou federáciou a Ukrajinou o uzatvorení dlhodobej zmluvy na tranzit plynu po roku 2019.

V druhej časti diskusie si ministri vymenili názory na priority a očakávania od 72. Valného zhromaždenia OSN, pozornosť venovali otázkam reformných procesov s osobitnou pozornosťou na reformu mierových operácií. Diskutovali aj o príprave rozpočtu na roky 2018-2019. Ako minister Lajčák zdôraznil, jeho prioritou ako predsedu nadchádzajúceho VZ OSN bude dialóg, mediácia so zameraním na mier a preventívnu diplomaciu, ako aj vyvážený prístup ku všetkým trom pilierom práce OSN.

Slovenský minister hovoril so svojím ruským náprotivkom aj o ďalších zahraničnopolitických témach vrátane Sýrie, Blízkeho východu a Ukrajiny. V posledne menovanej téme minister potvrdil konzistentný postoj Slovenska založený na rešpektovaní medzinárodného práva, ktoré ako jediné môže poskytnúť základy pre trvalé a udržateľné diplomatické riešenie. Ministri sa zhodli, že plnenie Minských dohôd je naďalej jedinou cestou pri deeskalácii konfliktu v Donbase, avšak spomalenie implementačného procesu, časté ostreľovania a porušovania prímeria, ako aj pribúdajúce obete na životoch a zhoršovanie humanitárnej situácie obyvateľstva vytvárajú nepriaznivý obraz o reálnej hrozbe ďalšieho zmrazeného konfliktu v Európe.

Rusko a Slovensku sa darí udržať partnerskú povahu spolupráce


Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike zaslalo TASR komentár informačného a tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie v súvislosti s rokovaním oboch ministrov.

V komentári sa uvádza, že napriek zložitému obdobiu vo vzťahoch medzi Ruskou federáciou a Európskou úniou sa Rusku a Slovensku darí udržať celkove partnerskú povahu spolupráce. Podporuje sa dialóg na vysokej úrovni. Pretrvávajú pravidelné kontakty medzi parlamentmi a ministerstvami oboch krajín a 25. augusta 2016 navštívil Moskvu predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico, ktorého prijal v Kremli prezident Ruska Vladimir Putin. Robert Fico sa tiež zúčastnil osláv pri príležitosti 70. výročia víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne 9. mája 2015 v Moskve, bol v Rusku na pracovnej návšteve 1.-2. júna 2015.

Sergej Lavrov bol 4. apríla 2015 na pracovnej návšteve Slovenska, a to pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Bratislavy Červenou armádou. Ministri sa stretali v rámci pracovnej návštevy predsedu vlády SR Roberta Fica 1.-2. júna 2015 v Moskve, tiež v roku 2016 v Moskve a New Yorku a vo februári 2017 v Mníchove. Spolupráca ministerstiev zahraničných vecí je plodná, každoročne sa konajú medzirezortné konzultácie na rôznych úrovniach podľa schváleného plánu. V marci 2017 sa v Moskve uskutočnili konzultácie námestníka ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Vladimira Titova a štátneho tajomníka slovenského rezortu diplomacie Lukáša Parízka.

V roku 2000 v Štátnej dume Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie a Národnej rade Slovenskej republiky boli zriadené parlamentné Skupiny priateľstva, v roku 2015 podobná štruktúra bola založená v Rade federácie. Predsedovia Skupín priateľstva oboch komôr ruského parlamentu sa 4. apríla 2016 zúčastnili osláv výročia oslobodenia Bratislavy od fašistickej okupácie. V Bratislave sa 8. júna 2016 konalo prvé stretnutie družobných miest a partnerských regiónov Ruska a Slovenska za účasti delegácie Rady federácie Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie na čele s vedúcim Skupiny priateľstva s Národnou radou SR Viačeslavom Timčenkom.

Rusko má záujem o tesnú hospodársku spoluprácu so Slovenskom. Spolupráca sa zakladá na báze pragmatizmu a vzájomného prospechu. Moskva dúfa, že obojstranné úsilie v tejto oblasti pomôže prekonať výrazný pokles bilaterálneho obchodu, ktorý pozorujeme v posledných niekoľkých rokoch.

V roku 2016 sa objem rusko-slovenského tovarového obratu znížil o 22% v porovnaní s 2015 a dosahoval 4,2 miliardy USD (ruský export - 2,5 miliardy USD, zníženie o 30,2%; import – 1,7 miliardy USD, zníženie o 5,3%). Zároveň sa v prvom štvrťroku 2017 prejavuje tendencia rastu: obrat tovarov sa zvýšil o 44,7% v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2016 a dosahoval 1,3 miliardy USD.

Dôležitým mechanizmom pre riešenie praktických otázok dvojstranných vzťahov, presadzovania sľubných spoločných projektov je Medzivládna komisia pre hospodársku, vedeckú a technickú spoluprácu medzi Ruskou federáciou a Slovenskou republikou (MVK). 27. -28. apríla 2017 Moskva hostila 18. schôdzu komisie, počas ktorej strany vzali na vedomie vzájomne prospešný vzťah, naladili sa na ďalšie prehlbovanie týchto vzťahov, načrtli prioritné oblastí činnosti.

Kľúčovou zložkou rusko-slovenskej hospodárskej a obchodnej súčinnosti je energetika, vrátane atómovej. Ruské spoločnosti majú záujem na realizácii spoločných projektov na Slovensku: v pokračovaní dodávok jadrového paliva - všetky prevádzkové energetické bloky slovenskej atómovej elektrárne Mochovce a Jaslovské Bohunice od uvedenia do prevádzky pracujú na ruskom jadrovom palive; v zaistení spoľahlivosti a bezpečnosti slovenských atómových elektrární, rovnako ako účasť v projektoch výstavby tretieho a štvrtého bloku AE Mochovce.

Dôležitým prvkom spolupráce v oblasti energetiky sú dodávky ruských energetických zdrojov na Slovensko. Rusko zabezpečuje 98% spotreby zemného plynu na Slovensku a 99% spotreby ropy. V roku 2016 objem dodávok ruského zemného plynu do tejto krajiny dosiahol 2,99 mld. kubických metrov, objem tranzitu zemného plynu cez územie Slovenska - 45,67 mld. kubických metrov.. Objem dodávok ropy na Slovensko v roku 2016 dosahoval 5,73 mil. ton.

Naďalej sa realizuje program medzirezortnej spolupráce v oblasti kultúry na roky 2013 až 2017. V októbri 2016 sa na Slovensku uskutočnil veľkolepý projekt Dni ruskej duchovnej kultúry. Ruský jazyk si vyslúžil popularitu na slovenských školách. Ruskí turisti na Slovensku sa umiestnili v prvej desiatke návštevnosti podľa počtu návštev a prenocovaní. Bol podpísaný program spoločných akcií Ministerstva kultúry Ruskej federácie a Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky pre spoluprácu v oblasti cestovného ruchu na roky 2018 až 2021.

Slovensko prejavuje úctivý vzťah k pamiatke padlých v boji za oslobodenie Európy od fašizmu sovietskych vojakov, úrady aj občania krajiny sa dôstojne starajú o vojnové hroby a pamätníky Červenej armády. Na území Slovenska je 12 ústredných vojenských pamätných cintorínov, 34 spoločných a 140 jednotlivých vojnových hrobov, v ktorých spočíva 60659 Červenoarmejcov.

Vyzdvihujeme podobnosť našich postojov o neprípustnosti falšovania dejín a revidovania výsledkov Druhej svetovej vojny, pokusov o ospravedlnenie nacizmu, uzatvára v komentári informačný a tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie.