Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Lavrov: Sýrske mierové rozhovory sa zrejme začnú podľa plánu

Na archívnej snímke Sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Ruský minister zahraničia po stretnutí vo švajčiarskom Zürichu povedal, že on ani Kerry nezvažujú odklad rozhovorov, ktoré sa majú začať 25. januára v Ženeve.

Zürich 20. januára (TASR) - Mierové rozhovory medzi sýrskou vládou a opozičnými skupinami sprostredkované medzinárodným spoločenstvom by sa mali začať podľa plánu, teda koncom januára. Uviedol to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rokovaní s americkým rezortným partnerom Johnom Kerrym.

Lavrov po stretnutí vo švajčiarskom Zürichu novinárom povedal, že on ani Kerry nezvažujú odklad týchto rozhovorov, ktoré sa majú začať 25. januára v Ženeve.

Šéf ruskej diplomacie tiež pripomenul, že nedávne stretnutie kremeľského poradcu Vladislava Surkova s námestníčkou amerického ministra zahraničných vecí pre európske a eurázijské záležitosti Victoriou Nulandovou ohľadom Ukrajiny inicioval ruský prezident Vladimir Putin, píše agentúra Reuters.

Podľa Lavrova sú kontakty tohto formátu potrebné pre zabezpečenie dlhodobého riešenia konfliktu medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami.